Rødvin og chokolade: Så er det heller ikke sundere

Forskere finder ingen beviser på, at aktivt stof i rødvin, mørk chokolade og bær giver et sundt hjerte og et langt liv.

Hvis rødvin er godt for helbreddet, så er det i hvert fald ikke på grund af stoffet resveratrol, viser ny forskning. (© Colourbox)

Hvis du nyder et glas vin til maden hver aften, så kan det være på tide at ændre lidt i vanerne - i hvert fald, hvis du gør det for sundhedens skyld.

Rødvin er måske ikke nær så sundt, som tidligere antaget. Sådan lyder det nu fra en gruppe forskere, der har undersøgt effekterne af stoffet resveratrol, som angiveligt skulle være kilden til rødvinens sundhedsfremmende egenskaber. Det skriver BBC.

Studerede rødvinsdrikkende italienere i ni år

Forskerne har fulgt helbredsudviklingen hos 786 ældre borgere i Chianti-regionen i Italien, for at se om fortæringen af den lokale drue havde nogen gavnlig effekt på borgernes fysiske ve og vel.

Efter ni år var 268 af testpersonerne døde, 174 af dem havde fået hjerteproblemer, og 34 af dem var blevet ramt af kræft. Forskningen viste ingen sammenhæng mellem mængden af resveratrol og risikoen for død, hjertesygdom eller kræft.

Rødvin udligner foie gras

Flere studier har tidligere forsøgt at forklare, hvorfor der er en meget lav grad af hjertesygdomme i lande som Frankrig, til trods for, at franskmændenes kost har et meget højt fedtindhold.

De få hjertesygdomme tilskrives blandt andet franskmændenes moderate indtagelse af rødvin og særligt til stoffet resveratrol, som både findes i rødvin, mørk chokolade og bær - fødevarer som alle virker betændelseshæmmende.

Men der er altså ingen beviser for, at stoffet har nogen gavnlig effekt på helbredet, viser forskningen fra Italien nu.

Professor: Resveratrol er ikke kilden til sundhed

- Ideen var, at visse fødevarer er gode for dig, fordi de indeholder resveratrol. Men det fandt vi absolut ingen beviser på, siger Richard Semba, professor ved John Hopkins University School of Medicine, som er ansvarlig for forskningsprojektet til BBC og fortsætter:

- Historien om resveratrol viser sig at være endnu sag om hypede sundhedseffekter, som ikke viser sig at holde vand, siger han.

Hvis fordelene ved rødvin, mørk chokolade og bær virkelig findes, så må de komme fra en anden fælles ingrediens, siger professoren. Og det forbliver uklart, hvor meget man bør indtage af de tre typer fødevarer, konstaterer han over for BBC.