Prisforskellene på en bolig i byen og et hus på landet har aldrig været større. Det viser nye beregninger, som Realkredit Danmark har lavet for Politiken.
Men selvom prisforskellen lige nu er større, end da boligboblen var på sit højeste i 2006, så er det for tidligt at frygte en ny boligboble. Det vurderer flere økonomer overfor DR Nyheder.
Holdbare priser i hovedstaden
- Der er ikke en boble på nuværende tidspunkt, siger lektor i økonomi ved Aarhus Universitet og ekspert i boligøkonomi Morten Skak til DR Nyheder.
Det er til trods for, at hvis man i dag vælger at bosætte sig i et typisk parcelhus i København, så skal man punge ud med intet mindre end 2,4 millioner mere, end hvis man havde købt det samme hus i Vest- og Sydsjælland.
Priserne kan fortsætte opad
Men den lave rente, som gør det dyrt at købe, men billigt at bo i de københavnske boliger, kan være med til at skabe opskruede priser fremover, advarer Morten Skak.
- Der er en risiko for, at netop den lave rente, og det forhold, at man ikke skal betale afdrag på de her dyre boliger, holder gang i prisopgangen og i værste fald sætter gang i boligspekulationen, siger han.
Banker: Risikoen er til stede
Heller ikke hos bankerne tror man, at de store prisforskelle mellem land og by er tegn på en ny boligboble.
Det vurderer både Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, som blandt andet ejer Realkredit Danmark, og Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom hos konkurrenten Nordea.
At der kan komme grund til bekymring i fremtiden, er Lise Nytoft Bergmann dog enig i.
- Når det så er sagt, så er tocifrede prisstigninger jo ikke noget normalt fænomen. Så hvis de her prisstigninger fortsætter hen over de næste par år så, så kan der blive grund til panderynker. Men lige nu mener vi ikke, at panderynkerne bør være særligt dybe, siger hun til DR Nyheder.
Job og bolig lokker danskerne til hovedstaden
Siden 2009 er priserne i hovedstaden ifølge Politiken steget med 25 procent, mens priserne i samme periode er faldet med 30 procent i Vest- og Sydsjælland. Ifølge Lise Nytoft Bergmann er der flere forklaringer på den markante prisforskel.
- Mens beskæftigelsen er faldet i resten af landet, så har den været stigende i hovedstaden, ligesom befolkningstilvæksten i storbyen har været stigende. Samtidig gør den lave rente det billigt at bo i København, selvom priserne er høje, siger hun.
Ny boligboble vil være lokalt problem
Skulle der alligevel være en boligboble på vej, så vil konsekvenserne ikke være til at sammenligne med sidst boligmarkedet brød sammen, lyder vurderingen fra cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.
- Det er værd at holde fast i, at det er en boble på et meget afgrænset segment, og at konsekvensen rent økonomisk set vil have en langt mindre dramatisk effekt, end da boligboblen sidst sprang i 2007-2008, siger han til DR Nyheder.
Boligejere kan komme i klemme
Alligevel kan kollapset af en eventuel fremtidig boligboble få store konsekvenser for boligejerne, mener Morten Skak.
- Det er rigtigt, at det ikke ville være så alvorligt for den finansielle sektor. Men det ville være for de mennesker, der kan ende med at sidde med boliger, hvor deres investeringer overstiger boligens værdi, siger han.