Danske forskere finder kræftcellers lappegrej

Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse kan måske hjælpe med at behandle kræft fra en hidtil uset vinkel.

Danske forskere har fundet frem til en ny måde at angribe kræftceller på. (© Corbis)

Et dansk forskerhold fra Kræftens Bekæmpelse har som de første i verden opdaget, hvordan kræftceller bærer sig ad med at lappe sig selv, hvis de går i stykker, når de spredes rundt i kroppen og maser sig gennem dens fintmaskede væv.

Det kan måske blive vejen til at behandle kræft fra en hidtil uset vinkel, skriver Politiken søndag.

- Vi har fundet ud af, hvordan aggressive kræftceller reparerer huller i deres cellemembraner, hvis de river hul på sig selv, når de presser sig gennem kroppens væv.

- Det betyder, at kræftcellerne kan overleve den ellers dødbringende skade. Det er en overlevelsesmekanisme, som ikke er blevet opdaget før, og måske har vi fundet kræftcellers akilleshæl, siger seniorforsker og gruppeleder Jesper Nylandsted fra Kræftens Bekæmpelse.

Kræft fra en ny vinkel

Han har stået i spidsen for den aktuelle undersøgelse, som blev offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Communications i denne uge.

- Vi håber, at den ny viden kan skabe grobund for at udvikle nye behandlingsprincipper, som angriber kræftceller fra en helt ny vinkel, siger Jesper Nylandsted til Politiken.

Kræftforskerne i projektet, der er gennemført i samarbejde med forskere fra Childrens Medical Center i Washington D.C., er kommet frem til resultaterne ved i laboratoriet at studere, hvordan kræftceller formår at bevæge sig igennem et finmasket gitter, som minder om det bindevæv, kræftceller skal passere for at få adgang til nye steder i kroppen hos en kræftpatient.

Fokuseret på proteiner

Jesper Nylandsted sammenligner den udfordring, som kræftceller står over for, med en fodbold, der bliver bremset af nettet i målet.

- De kræftceller, som har held til at komme igennem masken, har tilsyneladende et toptunet reparationssystem, som kan reparere de opståede skader. Det er det reparationssystem, vi har kortlagt og fundet to vigtige brikker i, siger Jesper Nylandsted til Politiken.

De to brikker er to proteiner, der i tæt samarbejde sørger for, at et hul på kræftcellens overflade bliver identificeret og lappet. Proteinerne hedder Annexin A2 og S100A11.

/ritzau/