I Danmark er vi begyndt at operere i situationer, hvor lægerne ellers normalt ville finde posen med blod frem. Brugen af donorblod er derfor raslet ned.
Det skriver Kristeligt Dagblad.
Ifølge overlæge ved Rigshospitalet Astrid Nørgaard, der siden 2009 har ledet projektet "Blod Management", havde den blodløse kirurgi ikke været, hvor den er i dag, hvis det ikke havde været for Jehovas Vidner:
- Det er Jehovas Vidner, der har insisteret på ikke at få blod, til trods for at læger har syntes, at det var uforsvarligt. Lægerne har simpelthen været bange for, at de ville dø. Den holdning har ændret sig en hel del, siger hun til Kristeligt Dagblad.
Læger har ret til at sige nej
De seneste år har en massiv indsats ført til, at det er raslet ned inden for eksempelvis ortopædkirurgi og hjerte-kirurgi, hvor forskning har vist, at donorblod kan føre til større dødelighed og give flere komplikationer.
Lægerne har dog ret til at sige nej til at operere uden brug af donorblod, hvis de mener, at operationen er uforsvarlig.
Som alternativ til donorblod bruger man forskellige metoder alt afhængig af patienten. Det kan være alt lige fra at genbruge eget tabt blod under operationen, udvikle operationsmetoderne, styre blødningen med medicin og behandling med jern og Epo.
Ikke blodfri operationer indenfor medicinske sygdomme
Man har fundet ud af, at mange flere kan undvære donorblod. Derfor er Sundhedsstyrelsen også på vej med nye retningslinje, der lægger op til at begrænse forbruget.
Selvom Danmark har reduceret forbruget, halter vi stadig efter mange af de europæiske lande.
Herhjemme foretager vi eksempelvis endnu ikke blodfri operationer inden for de medicinske sygdomme som ved større kræftoperationer, og det samme gælder for transplantationer af eksempelvis hjerte og lever.
/ DR Nyheder