100.000 siger nej til digital post

1. november skal alle danskere kunne modtage digital post fra det offentlige, men indtil videre er 105.884 danskere blevet fritaget.

Kommunernes borgerservice tilbyder ofte it-svage borgere et kursus, men mange opgiver at blive digital. (Foto: © Maria Benedicte Stove, DR)

Kommunerne har travlt med at fritage ældre og syge borgere fra at modtage digital post fra det offentlige.

Indtil videre har 105.884 danskere fået lov til at slippe, når de nye regler træder i kraft 1. november, viser en opgørelse fra Digitaliseringsstyrelsen.

Kontorchef Marianne Sørensen siger til Ritzau, at det tal er forventeligt på nuværende tidspunkt, hvor der stadig er omkring seks måneder til skæringsdatoen.

Regner med at 20 procent fritages

- Vi regner med, at i alt op mod 20 procent af borgerne vil blive fritaget, og når vi sammenholder det skøn med de tal, vi har nu, så er udviklingen fornuftig, siger Marianne Sørensen.

Guldborgsund, Lolland, Ærø og Sønderborg er de kommuner, hvor foreløbig forholdsvis flest borgere har søgt om at blive fritaget.

Mens 1,26 procent af borgerne i Aarhus og 1,05 procent i København er fritaget, drejer det sig om 5,25 procent i Sønderborg og 6,48 procent i Guldborgsund.

Mange it-svage ældre

- Når vi ligger så højt, så skyldes det, at vi har mange ældre, som er it-svage. Deres modstand skyldes ikke så meget, at de ikke vil, men mere at de er bange for, at de ikke kan lære det, siger projektleder i Sønderborg Kommune Mette Dalsgaard.

I Guldborgsund har borgerservice med koordinator Rie Zibrandtsens ord været lagt ned af henvendelser fra især ældre borgere, som beder om at kunne fortsætte med at modtage papirbreve.

Mange ældre har aldrig været på nettet

Når så mange i Guldborgsund allerede er frameldt, mener hun, det skyldes, at kommunen er et skridt foran mange andre kommuner ved at have gjort en ekstra indsats for at hjælpe de svageste.

Ifølge Danmarks Statistik var der sidste år 51 procent af de 75 til 89-årige, der aldrig havde været på nettet.

/ritzau/