Regeringen skærer seks milliarder i energiafgift

Som et led i regeringens vækstpakke skal PSO-afgiften sænkes med 5,8 milliarder over de næste seks år.

Rasmus Helveg Petersen, klima- og energiminister, fortæller, at en stor sænkning af PSO-afgiften er en del af regeringens vækstpakke. (Foto: © Jeppe Michael Jensen, Scanpix)

Regeringen kommer torsdag med sin store vækstpakke og et af elementerne bliver en stor sænkning af PSO-afgiften. Det fortæller Klima- og Energiminister Rasmus Helveg-Petersen til DR Nyheder.

- Vi kæmper for at få Danmark ud af krisen og det vil vi blandt andet gøre ved at lette de afgifter, erhvervene betaler for den grønne energi, siger han.

PSO-afgiften skal sænkes med 5,8 milliarder frem mod 2020.

Besparelsen bliver for virksomheder, ikke private. Særligt virksomheder med et meget højt forbrug af energi kan se frem til en lettelse.

- Det er en generel lettelse, men vi vil også se på den problemstilling, at nogle virksomheder har et meget højt energiforbrug.

Afgiften er steget meget

PSO-afgiften er en afgift på strøm, som er skabt for at sikre en stabil pris på vedvarende energi. Falder den pris, stiger PSO-afgiften.

Da priserne på vedvarende energi er faldet meget over de senere år, er PSO-afgiften steget mere end ventet og det er denne udvikling, som regeringen nu vil modvirke.

Tidligere har organisationer som 3F og Dansk Industri været fremme og kritisere PSO-afgiften, og også Venstre har været højlydt kritiker.

Går ikke ud over den grønne profil

Det er for at styrke danske virksomheders konkurrenceevne, at PSO-afgiften sættes ned.

- Hver gang man sænker afgifterne, er det selvfølgelig godt for virksomhederne. Her har vi en situation, hvor danske virksomheder betaler en afgift som deres konkurrenter i andre lande ikke har, siger Rasmus Helveg-Petersen.

Han vil ikke fortælle, hvor pengene kommer fra, men understreger, at det ikke kommer til at gå ud over producenterne af vedvarende energi.

- Vi kommer til at fastholde vores grønne mål, vi kommer stadig til at reducere vores CO2-udslip og producenterne af vedvarende energi kan stadig forvente en stabil pris, understreger ministeren.