Ekspert om Se og Hørs arbejdsmetoder: En alvorlig medieskandale herhjemme

Hvis anklagerne om Se og Hørs overvågning af kendte danskeres kreditkort er rigtig, bør der rulle hoveder, siger ekspert i danske medier.

Se og Hørs daværende chefredaktør, Henrik Qvortrup, sagde søndag til BT, at han intet kendskab havde til brugen af kilden. Men nu erkender han, at Se og Hør kan have betalt en kilde for oplysninger, der er fremkommet på ulovlig vis. (Foto: © Marie Ravn Nielsen, DR)

- Det er bestemt en af de alvorligste medieskandaler, vi har set i Danmark, siger Mark Ørsten, der er professor i journalistik ved Roskilde Universitet.

De seneste dage har dagbladet BT sandsynliggjort, at journalister ved ugebladet Se og Hør systematisk har overvåget kendte danskeres brug af kreditkort ved at betale en it-specialist fra PBS, det nuværende Nets, for oplysningerne.

Og professorens dom over den praksis er er klar.

- Hvis det er rigtigt, bør der rulle hoveder, siger Mark Ørsten og henviser til, at Allerkoncernen, der ejer Se og Hør, selv har regler om, at bestikkelse er forbudt.

Ekspert antager, at BT har dokumentation

Afsløringerne har rod i romanen "Livet, det forbandede", der udkommer i dag.

Bogen er skrevet af den forhenværende Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen, og selv om han fastholder, at det er en fiktiv roman, afviser han ikke, at den afspejler hverdagen på Se og Hør.

- Det er bestemt ikke usandsynligt, siger han.

Mark Ørsten understreger dog, at der stadig mangler dokumentation for bogens og BTs påstande.

- Men vi må antage, at BT har lavet gravearbejdet, og at der foreligger dokumentation. Ellers er det en voldsom satsning, vurderer Mark Ørsten.

Danmarks egen "News of the World"

Mark Ørsten mener, man kan sammenligne Se og Hørs metoder med den britiske News of the World-skandale, selv om der endnu mangler dokumentation for, om cheferne på Se og Hør kendte til metoderne, der angiveligt blev brugt i perioden 2008 - 2012.

I den kendte overvågningsskandale fra Storbritannien gik tabloidavisen News of the World amok i ulovlige telefonaflytninger af tusindvis af briter, hele vejen fra kongehuset og ned til en myrdet skolepige.

Se og Hørs daværende chefredaktør, Henrik Qvortrup, afviser at kende til, at bladet har betalt for kreditkortoplysninger, men erkender i BT, at Se og Hør kan have betalt en kilde for oplysninger, der er fremkommet på ulovlig vis, uden hans vidende.

Allerkoncernen har iværksat en intern undersøgelse af beskyldningerne mod Se og Hør, mens politiet også undersøger sagen.