Psykiatriske patienter ansat på lukket afdeling er en succes

Seks medarbejdere i psykiatrien, der alle tidligere har været indlagt, skal vise vejen ud for andre patienter i Region Hovedstaden.

Anne Marie Rafferty var for få år siden indlagt på en lukket afdeling. Nu er hun ansat på en. (Foto: © DR Nyheder)

Anne Marie Rafferty er bipolar, og i 2007 blev hun indlagt på en psykiatrisk afdeling, efter hun havde forsøgt at begå selvmord.

- Jeg var manisk og helt oppe at flyve. Det var skræmmende, fortæller hun om tiden efter sit selvmordsforsøg, hvor hun blev indlagt på en lukket afdeling.

Retur til den lukkede

Efter flere indlæggelser - og en enkelt flugt - fik hun det bedre og blev udskrevet. Men i dag er hun tilbage - i en helt ny rolle.

Hun er nemlig del af et pilotprojekt i Region Hovedstaden, der har ansat hende som mentor 30 timer om ugen på den lukkede psykiatriske afdeling F2Ø på Frederiksberg.

- Jeg håber, at jeg er til gavn for patienterne og personalet, siger Anne Marie Rafferty.

Fortiden en fordel

Sidste år blev i alt seks personer, der ligesom Anne Marie Rafferty har været indlagt på psykiatriske afdelinger, ansat som mentorer i psykiatrien i Region Hovedstaden.

Forhåbningen er, at deres fortid har givet dem en unik erfaring, som kan bruges til at få andre patienter tilbage på rette spor.

Anne Marie Rafferty mener, at hendes tid på den lukkede afdeling giver hende en fordel.

- Når jeg kommer med et godt råd, trænger det mere ind hos patienterne, fordi jeg har været i deres situation. Jeg synes, at det nytter noget, og jeg er stolt over at kunne være med til at hjælpe andre mennesker, siger hun.

Viser vejen ud

Og det tyder faktisk på, at hun gør en forskel. I en ny evaluering af projektet svarer 46 ud af 49 af de indlagte, at de vil anbefale andre patienter at gøre brug af en mentor som Anne Marie Rafferty.

Succesen har fået Region Hovedstaden til at forlænge projektet året ud, og ifølge Kristen Kistrup, der er centerchef på Psykiatrisk Center Frederiksberg, kan forsøget føre til en mindre revolution af psykiatrien.

Han vurderer, at der alene i Region Hovedstaden er basis for at ansætte op mod 100 personer, som har personlige erfaringer fra psykiatrien.

- Det hænder ofte, at patienterne har brug for en person, der ved, hvordan det er at være indlagt. Og som samtidig kan være rollemodel og vise, at selvom man har været indlagt på et lukket afsnit, så kommer man ud igen.

Pårørende jubler

Hos pårørendeforeningen Bedre Psykiatri er man også begejstret for projektet. Foreningens landsformand, Ebbe Henningsen, ser gerne, at andre regioner tager idéen til sig.

- Det her handler om, at vi kan gøre tingene bedre, og hvis vi kan supplere en professionel behandling med yderligere tiltag, skal vi tage imod det med kyshånd, siger han.

Se reportage i TVAvisen kl. 21.30 lørdag aften.