Skadeservicefirma blev viklet ind i rockerkriminalitet

Uden at ane det blev landets største skadeservicefirma viklet ind i omfattende Bandidos-relateret kædesvig i forbindelse med oprydningen efter skybruddet i 2011. Sagen fik en tragisk udgang.

Direktøren for Danmarks største skadeservicefirma anede ikke, at vikarer fra mandskabsudlejningsfirmaet Thomsen og Co blev styret af Bandidos-medlemmer. (Foto: © Mads Jensen, Scanpix Denmark)

- Jeg gik helt kold. Jeg forstod simpelthen ikke situationen. Altså forstod ikke alvoren i, hvad det var, fortæller Anders Kristensen, driftsdirektør i Danmarks største skadeservicefirma, SSG.

SSG-direktøren og hans medarbejdere er knap nok mødt på arbejde en morgen i august i 2011, da Politi og Skat tropper talstærkt op på virksomhedens adresse i Herlev.

Politi og Skat er i fuld gang med at slå til mod en lang række adresser tilknyttet personkredsen bag et lille mandskabsudlejningsfirma ved navn Thomsen og Co.

SSG i Herlev, der omsætter for en halv milliard om året, er et af de steder, der får besøg.

- Der gik 5-10 minutter inde i samtalen med politiet, inden jeg fattede, hvad det var, der var i gang, erindrer Anders Kristensen.

Bandidosrocker stod bag

I kølvandet på skybruddet, der rammer hovedstaden den 2. juli 2011, har SSG hen over sommeren haft op til 80 vikarer fra Thomsen og Co hyret ind til at tømme kældre og gøre rent.

Hvad Anders Kristensen og hans folk ikke ved, er, at firmaet er styret af et fuldgyldigt Bandidos-medlem, og at de mange vikarer, Thomsen og Co bringer ind, er hentet fra Bandidos-miljøet. Han ved heller ikke, at rockerfirmaet benytter opgaven til at lave dybt kriminel skattesvindel for flere millioner kroner.

- Der var tale om dygtige folk, vi anede simpelthen ikke, hvordan det var fat. Thomsen og Co var endda medlem af brancheorganisationen Dansk Byggeri. Alt så pænt ud, siger Anders Kristensen.

Rockere går ind i økonomisk kriminalitet

Men alt er langtfra pænt.

Danske rockerbander har ifølge politiet de seneste år i stigende grad kastet sig over økonomisk kriminalitet, særligt såkaldt kædesvig, som et supplement til narkokriminalitet. Fortjenesten er stort set den samme, men straffen væsentligt mindre, hvilket gør området attraktivt. Og det er præcis det, SSG blev viklet ind i.

Brancher som nedrivning, rengøring og altså skadesservice, typisk mandskabstunge brancher, er rockere og indvandrerbanders foretrukne fokusområder, når der skal bedrives kædesvig og anden skatte- og momskriminalitet.

- Det her er et af de områder, der giver rigtig, rigtig mange penge til banderne, siger Kim Kliver, leder af politiets særlige bandeenhed, Task Force Øst.

Der faldt dom i Thomsen og Co-sagen i juni sidste år. Fire mænd, den ene et fuldgyldigt Bandidos-medlem, blev idømt melelm 2 år og knap 3 års fængsel og samlet 40 millioner kroner i sagen, hvor der i alt er svindlet eller forsøgt svindlet for 23 millioner kroner. Sagen er anket til landsretten, hvor den forventes at starte i maj.

Mellemleder begik selvmord i kølvandet på aktionen

Hos SSG fylder sagen stadig meget. Der er stadig et stort, ubesvaret spørgsmål.

Kort efter politiaktionen i august 2011 begår den mellemleder, der har stået for kontakten til Thomsen og Co, helt uventet selvmord.

Det er aldrig blevet slået fast, hvorvidt den pågældende mellemleder var involveret i rockerkriminaliteten eller slet ikke anede uråd, men i SSG har sagen sat sig dybe spor:

- Altså i forbindelse med vores medarbejders selvmord, der tænker man jo tusind tanker - man tænker også på - hvad er der foregået hos ham? Hvad er det, han har været ude i? Hvorfor er det sket? Altså hvor dyb knibe har han været i? Jeg havde ikke forestillet mig, at den medarbejder kunne komme ud i den situation. Det har jeg ikke haft fantasi til, siger Anders Kristensen.