Reform skræmmer forældre væk fra folkeskolen

Fire måneder før den nye folkeskolereform træder i kraft, overvejer hver sjette forælder at flytte sit barn til privatskole.

Den kommende skolereform får en af seks forældre til at overveje at flytte deres barn til privatskoler, som Rønne Privatskole på billedet her. (Foto: © Jens Ørberg)

Med folkeskolereformen ventende fra næste skoleår, overvejer hver sjette forælder at flytte sit barn til en privatskole.

Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for DR Nyheder.

Her svarer 16 procent, at de er helt eller delvist enige i et udsagn om, at de overvejer at flytte barnet til privatskole på grund af folkeskolereformen.

Forventer kaos under reform

Reformen indeholder blandt andet daglig idræt, engelsk fra 1. klasse og en stor ændring af lærernes forberedelse.

- Jeg er bekymret over, at lærerne siger, at de ikke er klar til det. Og jeg tror, det bliver børnene, der kommer til at betale prisen, siger Line Riiskær Høi, der er mor til fire.

Hun har allerede besluttet, at hendes yngste dreng ikke skal gå i folkeskolen og også hendes datter, der går i 1. klasse, kan være på vej i privatskole.

- Jeg kan ikke se, hvordan en rolig skolestart kan komme til at forløbe med den her reform, der skal implementeres lynhurtigt.

- Det kan godt være, politikerne siger, at det kommer gradvist. Men det er bare ikke godt nok, når det er nu, mine børn går i skole, siger Line Riiskær Høi.

Elever og ledere: Gør folkeskolen bedre i stedet

Miranda Dagsson på 15 år er formand for Danske Skoleelever. Hun mener, at forældrene må tage del i at forbedre folkeskolen frem for bare at fjerne deres barn.

- Det skaber en kultur, hvor det er lidt ærgerligt at gå i folkeskole. Der er også en masse, der mister deres kammerater, så jeg synes, at forældrene prøver at gøre det fedt i folkeskolen i stedet for bare at rykke deres barn, siger hun.

Hun bakkes op af skoleledernes formand Claus Hjortdal, der også finder flugten fra folkeskolen problematisk.

- Ved at gå forskellige mennesker i den samme folkeskole bliver man opdraget til at respektere hinandens forskellighed. Det er rigtigt godt for samfundet, men det er det ikke at skille sig op i enklaver, hvor vi kun møder dem, der er magen til os selv, siger han.