Når syge eller tilskadekomne danskere enten med ambulance eller på gåben ankommer til en af landets 21 nye akutmodtagelser, skal de hurtigt vurderes af en ekspert. Men ifølge Lægeforeningen sker det langt fra alle steder, skriver Jyllands-Posten.
- Akutmodtagelserne fungerer ikke lige godt alle steder, fordi det ikke lykkes at få sendt specialisten helt frem i front på akutmodtagelsen, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.
Kun de mest syge indlægges
Akutmodtagelserne har afløst de tidligere skadestuer, hvor det ofte var yngste læge, der tog imod de akutte patienter.
Med færre senge på fremtidens supersygehuse skal kun de mest syge indlægges, og derfor er det afgørende at få sorteret patienterne rigtigt.
- Hvis patienterne ikke fordeles rigtigt i akutmodtagelserne, risikerer de at blive indlagt, uden at det er nødvendigt. Dermed optager de senge for andre, som måske er mere syge, siger lægernes formand.
Læger bør have tålmodighed
Han kalder indretningen af akutmodtagelserne et kludetæppe og efterlyser landsdækkende retningslinjer.
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er helt enig i akutmodtagelsernes centrale betydning i sygehusvæsenet og forstår lægernes bekymring.
Men han opfordrer lægerne til at udvise tålmodighed for, at regionerne har skullet bruge tid på at finde ud af, hvordan akutmodtagelserne bedst ledes og organiseres.
Tager tid at finde den rette model
At ekspertisen ikke er klar i indgangsdøren i alle akutmodtagelser, erkender Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner.
- Det er den helt rigtige indretning, at speciallægen ser patienten så tidligt som muligt, men ikke alle steder er der speciallæger nok, siger han.
Bent Hansen afviser en landsdækkende model for alle akutmodtagelser.
/ritzau/