Ekspert i depression: Vi skal presse grænserne for nye behandlingsformer

Mere end hver fjerde depressive patient har ikke gavn af den behandling, de kan blive tilbudt. Derfor er der behov for at tænke nyt, fastslår ekspert.

Professor Poul Videbech er en af de førende forsker inden for behandling af depressive patienter i Danmark. Han mener, at der er behov for nye behandlingsmetoder. (Foto: © DR)

Op mod hver femte dansker får på et tidspunkt i livet en depression.

Men forskning viser, at mellem 20 og 30 procent af de depressive patienter ikke har gavn af de behandlinger, man råder over i dag som psykoterapi, elektrochok og medicin. Og mange bliver decideret resistente over for antidepressiv medicin.

Derfor er der et stort behov for alternative behandlingsformer, fastslår Poul Videbech, professor i klinisk psykiatri ved Aarhus Universitet og overlæge på Aarhus Universitetshospital.

- Vores behandlinger er i virkeligheden ikke særligt tilfredsstillende, og derfor er der hårdt brug for, at vi forsøger at presse grænserne for, hvad vi kan tilbyde af andre former for behandling, siger Poul Videbech.

Succes med vågenterapi

Poul Videbech er selv med i et forsøg på Aarhus Universitets Hospital, hvor patienter, indlagt med svære depressioner, får vågenterapi, som kort fortalt går ud på, at de skal holde sig vågne 36 timer i træk tre gange om ugen.

- Det kan virke meget, meget mærkeligt, men det ser ud til at virke, og det er bestemt værd at udnytte, siger Poul Videbech.

Den elektromagnetiske hjelm

På den anden side af Kattegat er Psykiatrisk Center Nordsjælland og Københavns Universitet også i gang med at udvikle en ny behandlingsform mod depression.

En elektromagnetisk hjelm er det centrale i deres behandling. Kort fortalt sætter hjelmen ved hjælp af elektriske pulser godt gang i de processer, som sker naturligt i hjernen, men som ikke fungerer så godt hos depressive mennesker.

Og indtil videre er resultaterne succesfulde. Den elektromagnetiske hjelm har hjulpet totredjedel af patienterne i forsøget.

- Det er nogle resultater, jeg vil betegne som banebrydende, siger siger Birgit Straasø, overlæge på Psykiatrisk Center Nordsjælland.

Det er professor Steen Dissing, der er ansat på Institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet, der har udviklet hjelmen, og han er sikker på, at elektroterapi er en af de nye behandlingsformer, der har en stor fremtid.

- Hvis vi kigger 10 år frem i tiden, vil man forskningsmæssigt gå meget mere efter behandlingsformer, der ikke bygger på medicin, siger han.