Betjente skal kunne identificeres

Ifølge justitsministeren er man tæt på at være klar med en model for, hvordan betjente kan identificeres.

Flere modeller for markering af danske betjente er på bordet. (© Scanpix)

I mere end tre år har Rigspolitiet og Justitsministeriet overvejet, hvordan man kan gøre det nemmere at identificere politifolk i klagesager, skriver Politiken.

I Sverige og Norge har betjentene numre på uniformerne, men i Danmark er der stadig ikke fundet en løsning, og både Rigsadvokaten og Den Uafhængige Politiklagemyndighed påpeger, at konsekvensen er, at en række klagesager aldrig bliver opklaret, fordi man ikke kan identificere de relevante betjente.

Men flere modeller for markering af danske betjente er på bordet. Politiken har fået aktindsigt i en notits, som Rigspolitiet sendte til Justitsministeriet 28. august sidste år, hvori Rigspolitiet skitserer tre forskellige modeller.

Model: Altid nummer på

I den ene model skal politifolk nummereres ved større indsatser som demonstrationer. En anden model indebærer, at de cirka 8.000 uniformerede politifolk i Danmark altid skal bære nummer. I den tredje model skal også betjente, der arbejder i civil, bære markering. Omkostningerne for den første model anslås til cirka 0,5 mio. kr., mens det vil koste op mod 8 mio. kr. til ændring af uniformer og it-systemer at give nummer til alle betjente, skriver Politiken.

Justitsministeriets dokumentliste i sagen viser, at overvejelserne allerede i november sidste år var så langt, at der blev skrevet udkast til en pressemeddelelse om at indføre numre på politiuniformer.

Siden gik Morten Bødskov (S) af som justitsminister og blev erstattet af Karen Hækkerup (S), og pressemeddelelsen blev aldrig sendt ud.

Minister: Identifikation skal være mulig

Politiken spurgte mandag Karen Hækkerup om, hvorfor pressemeddelelsen ikke kom ud sidste år. Ministeren har ikke svaret på spørgsmålet, men skriver i en mail, at hun forventer en afklaring i løbet af få uger.

- Jeg synes helt grundlæggende, at det skal være muligt at identificere de politibetjente, der har deltaget i konkrete politiforretninger og aktioner - både af hensyn til muligheden for at klage over politiet og for at fastholde den høje tillid til politiet, skriver Karen Hækkerup til Politiken.

Politiforbundet har hele tiden været imod et nummersystem, blandt andet fordi politifolkene frygter, at enkelte betjente vil kunne identificeres og dermed blive udsat for chikane.

- Jeg synes stadig, at det er unødvendigt med et system, men hvis det er det, man ønsker politisk, så lever vi selvfølgelig med det, siger formand Claus Oxfeld til Politiken.

/ritzau/