Hvis politikerne lukker op for bygning af flere store varehuse, de såkaldte hypermarkeder, vil det medføre 'en flodbølge' af lukninger blandt købmændene i landsbyerne.
Sådan lyder advarslen fra 40 forskellige handelsorganisationer, som forventer, at Produktivitetskomissionen i næste uge vil anbefale netop det skridt.
- Hypermarkeder omsætter typisk for 50 gange så meget som små butikker. Og danskerne vil ikke pludselig begynde at købe flere varer, så den omsætning skal komme et sted fra, siger Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør i COOP Danmark.
Sender brev til politikerne
Det er blandt andet COOP Danmark og De Samvirkende Købmænd, der tilsammen tæller butikker som Kvickly, Superbrugsen, Dagli Brugsen, Irma, Fakta, Kiwi, REMA 1000, Spar og SuperBest, der er bekymrede for flere hypermarkeder.
Derfor har de sammen med 38 andre handelsorganisationer forfattet et brev til politikerne på Christiansborg. Heri opfordrer de til, at der bliver holdt fast i de nuværende regler.
- Når vi må lukke en butik i et landsbysamfund, bliver livsnerven skåret over, og vi får en storm af protester fra både borgere og lokale politikere, siger Jens Juul Nielsen.
Stramme regler for størrelse
Reglerne er i dag sådan, at dagligvarebutikker som udgangspunkt ikke må overstige 3500 kvadratmeter. For at sætte det i perspektiv måler landets største hypermarked, Bilka i Tilst, 29.000 kvadratmeter, men er altså bygget inden reglerne blev strammet.
- De små købmænd er i forvejen meget hårdt pressede, og den udvikling må vi ikke forstærke ved at udvide eller måske endda helt droppe begrænsningen på størrelsen, siger Jens Juul Nielsen.
I Danmark er det primært Bilka, der ejes af Dansk Supermarked, der kvalificerer som et hypermarked.