Et opsigtsvækkende amerikansk forskningsprojekt, ledet af den danske hjerneforsker Maiken Nedergaard, kan nu forbinde risikoen for Alzheimers med mangel på nattesøvn.
Maiken Nedergaard, og hendes forskerhold på University of Rochester i staten New York, har med forsøg med mus påvist, at under søvn bliver hjernen skyllet igennem af en væske fra et mikroskopisk net i hjerneskallen - det glymphatiske system.
Søvn er som en vaskemaskine
Alle urenheder, proteinrester og giftstoffer, der har ophobet sig igennem dagen, ledes ud i lymfesystemet, ned i leveren og ud som urin.
- Det er som en vaskemaskine, der sættes i gang. Væsken inde i hjerneskallen flyder rundt mellem hjernecellen og affaldet skylles under tryk ud i lymfesystemet, siger Maiken Nedergaard til DR Nyheder.
Det glymphatiske system er stort set ikke aktivt i vågen tilstand. Derfor peger forskningsresultaterne på, at uden regelmæssig søvn vil affaldsstofferne hobe sig op i hjernen og dermed nedbryde hjerneceller.
Kan forskning løse Alzheimers-gåde?
Det skaber basis for demens sygdomme som Alzheimers og Parkinsons.
Det er velkendt, at demens begynder at udvikle sig allerede i det de helt unge år, og at patienter med Alzheimers demens ofte har søvnproblemer.
Og herhjemme oplever hver femte søvnproblemer i større eller mindre grad. Derfor er der stor opmærksomhed omkring Nedergaards forskning.
- Maiken Nedergaards forskningsresultater er en utrolig vigtig brik i forståelsen af helt grundlæggende mekanismer indenfor regulering af søvn og i forståelsen af visse hjernesygdomme, siger professor Poul Jennum, Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.
Fortsætter søvn-forskning
Herhjemme lider omkring 90.000 af en demenssygdom, heraf har over 50.000 Alzheimers.
Med udgangspunkt i den nye viden fortsætter Maiken Nedergaards nu forskningen i at forstå, afhjælpe og forebygge demenssygdomme og aldersrelateret tilbagegang.
Alene det økonomiske perspektiv er omfattende. Herhjemme skønnes demens relaterede sygdomme at koste samfundet op imod 15 milliarder kr. årligt.