Omkring 1300 afviste asylansøgere blev i 2013 sendt ud af Danmark.
Det viser en redegørelse fra Rigspolitiet, der gør status over sidste års udsendelser, oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.
Antallet af afviste asylansøgere, der er blevet sendt hjem, er det højeste i 10 år, og det er dobbelt så mange i forhold til 2012.
De afviste asylansøgere kommer især fra Afghanistan, Serbien, Kosovo, Albanien og Makedonien. De fem lande tegner sig alene for over to tredjedele af de omkring 1300, der er blevet sendt hjem i 2013.
Justitsminister Karen Hækkerup (S) slår fast, at regeringen fastholder linjen med at sende afviste asylansøgere tilbage til deres hjemlande.
- Har man ikke ret til asyl, skal man rejse hjem - længere er den ikke. Alligevel har alt for mange afviste asylansøgere siddet alt for længe i centrene - med store økonomiske og menneskelige omkostninger til følge, siger hun i en skriftlig kommentar.
Udrejsecenter skal motivere
En del af forklaringen til det stigende antal er, at asylaftalen fra 2012 har gjort det mere attraktivt for nogle asylansøgere at rejse hjem frivilligt. Fra december 2012 til december 2013 benyttede over 250 afviste asylansøgere sig således af den midlertidige ordning.
Som en del af asylaftalen bliver der nu lavet et udrejsecenter, der skal motivere endnu flere afviste asylansøgere til at rejse hjem.
- Vi er ikke i mål endnu. Antallet af afviste asylansøgere i udsendelsesposition skal bringes yderligere ned. Vi fastholder derfor trykket, så vi sikrer, at asylsystemet er så effektivt og velfungerende som muligt, siger Karen Hækkerup.
Samlet set er der sket en stigning i antallet af asylansøgere med ret til ophold. I 2013 blev der givet 3.840 opholdstilladelser til asylansøgere mod 2.249 opholdstilladelser i 2011.
/ritzau/