Erhvervsskoleelever: Gode håndværkere vil gå tabt

Elever på erhvervsskolerne er nervøse for, at de bogligt svage, men håndværkskyndige elever vil blive siet fra med det nye karakterkrav.

De fire tømrerlærlinge fra EUC Vest i Esbjerg mener, at karakterkravet kan holde de mindst motiverede elever væk, mens det også kan ramme de bogligt svage. Fra venstre er det: Martin Xavier, Mikkel Kirkemann, Niels Zink Qvist og Mads Pedersen.

Da eleverne på erhvervsskolerne mødte til dagens undervisning, var det med udsigt til en ny reform, som blandt andet indeholder et karakterkrav om mindst 02 i dansk og matematik, for at blive optaget på erhvervsskolerne.

Eleverne er positive overfor store dele af reformen, men flere hæfter sig ved, at de bogligt svage elever risikerer at blive siet fra.

- De bedste håndværkere jeg arbejdede sammen med på smedeuddannelsen kunne ikke bestå den prøve, men de fik den bedste karakter til svendeprøven og var de bedste håndværkere, siger Tony Vernersen, som læser til Ejendomsservicetekniker på Aarhus Tech, til DR Østjylland.

- Så der går mange gode håndværkere tabt.

Det handler om håndværk - ikke bøger

På EUC Vest i Esbjerg mener tømrerlærling Niels Zink Qvist, at karaktererne fra folkeskolen ikke er den vigtigste målestok for håndværkere.

- Du kan være ordblind og ikke kunne regne, men hvis hænderne sidder rigtigt, så kan du godt blive en god tømrer. Det handler om håndværk - ikke hvor god du er til dansk eller engelsk, siger han til DR Syd.

Karakterkravet kan dog hjælpe til at holde de mindst motiverede elever væk fra skolerne, som lige nu kæmper med et frafald på lidt under 50 procent, mener tømrerlærling Mads Pedersen.

- Det er fint, man stiller nogle krav for at komme ind på teknisk skole. Jeg har set mange, der kommer ind og bare daldrer og dropper ud igen halvvejs inde på grundforløbet. De kommer kun ind, fordi de ikke har andet at tage sig til, fortæller Mads Pedersen til DR Syd.

En hjælpende hånd til de bogligt svage

Mads Pedersen ser dog gerne, at dem, der ikke har det krævede karaktersnit, stadig får mulighed for at komme ind på uddannelsen. Noget der også er taget højde for i reformen, hvor elever kan tage et ekstra skoleår i en ny 10. klasse for elever, der ikke opfylder karakterkravet, eller komme til en praktisk prøve og/eller en optagelsessamtale.

Men Tony Vernersen mener ikke, at et ekstra skoleår er en god løsning.

- De håndværkere er skoletrætte og gider ikke tage i skole igen bare for at få 02, siger ejendomsservicetekniker-eleven på Aarhus Tech.

Erhvervsskolereformen bliver en realitet fra efteråret 2015.