Siden 2011 har Vejdirektoratet tilladt bilister at køre 90 kilometer i timen på over 100 kilometer landevej rundt i landet, men den højere fartgrænse har ikke fået folk til at køre stærkere, skriver Jyllands-Posten.
Tværtimod viser de midlertidige resultater, at der i dag er færre bilister, der kører med hastigheder på over 100 kilometer i timen.
Samtidig har de langsomme bilister sat farten lidt op. Det betyder større trafiksikkerhed, lyder det fra flere eksperter, fordi der på den måde er blevet mindre afstand mellem de højeste og laveste hastigheder.
Mere ensartet hastighed
- Hvis der er stor spredning i hastighederne, er der flere, der vil forsøge at overhale. Så jo mere ensartede hastigheder vi kan få ude på de tosporede veje, desto sikrere bliver de, forklarer Vejdirektoratets sagsbehandler på forsøget, Rene Juhl Hollen.
Uheldsstatistikkerne viser, at to tredjedele af trafikdrab sker på netop landevejene, og farten er ifølge Havarikommissionen årsag til halvdelen af alle trafikdrab.
De langsomme sætter farten op
Men de langsomme bilister har sat farten op efter den nye fartgrænse, og samtidig kører de hurtigste 15 procent af bilisterne én kilometer i timen langsommere end ved en fartgrænse på 80, viser resultaterne.
- En vej, hvor folk kører med forskellige hastigheder er farligere end, hvis alle kører med samme fart, forklarer trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet til Jyllands-Posten.
Det er fortsat for tidligt at sige, om forsøget har resulteret i færre uheld på strækningerne, skriver avisen.
/ritzau/