Fængselsbetjent: Vi har ventet 10 år på et medicin-kursus

I flere år har fængselsbetjentene ikke været på kursus i at give de indsatte medicin, fortæller betjent.

Flere indsatte med psykiske lidelser skal dagligt have medicin. Og nogle fængselsbetjente føler ikke, at de er uddannet godt nok til at håndtere det - selv om opgaven ligger hos dem. (© DR)

Flere fængselsbetjente er usikre på, hvordan de doserer og udleverer medicin til de indsatte, der har en psykisk lidelse, sådan lyder det fra Fængselsforbundet.

Og det kan være fordi, betjentene ikke bliver uddannet regelmæssigt.

- Vi har ikke været på kursus siden 2004, og det er ikke hensigtsmæssigt, at man undlader at efteruddanne folk på de opgaver, vi har, siger fængselsbetjent Allan Kjær, der også er tillidsmand for arresthusene i Syd-, Sønderjylland og på Fyn.

Størstedelen af de indsatte i landets fængsler og arresthuse har en psykisk lidelse og har brug for medicinering i en eller anden form.

Læger i fængslerne

I fængslerne er det læger og sygeplejersker, der står for medicineringen. Men i de små arresthuse er det fængselsbetjentene selv, der skal udlevere medicinen, fordi arresthuslægen ofte kun er i arresthuset få timer en gang om ugen.

- Men vi står jo med de samme problematikker, som man gør på de store steder. Vi har også indsatte med psykiske lidelser og misbrugere, siger Allan Kjær.

40 forskellige medicinpræparater

I 2012 besøgte Arbejdstilsynet et arresthus i Sønderjylland, hvor tilsynet blandt andet fandt det problematisk, at fængselsbetjentene skulle stå for at udlevere medicin til de indsatte.

- I medicinskabet skal betjentene kunne kende forskel på ca. 40 forskellige medicinpræparater, hvoraf flere præparater har samme navn, men har varierende styrke, står der blandt andet i rapporten, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

- Det betyder, at de ofte kommer i tvivl, om de giver det rigtige præparat til den indsatte. De beskriver, at de mangler viden om dette, og at det derfor bliver mere tidskrævende, når de skal tjekke produktet, lyder det videre i rapporten.

Fejl hver uge

Flere af betjentene fortalte også Arbejdstilsynet, at der sker fejl ved dosering og udlevering af medicin:

- Aktuelt konstateres der ifølge medarbejderne fejl hver uge, og det bekymrer både ledelse og medarbejdere.

Efter Arbejdstilsynets besøg tog Kriminalforsorgen kritikken alvorligt, og i løbet af 2014 skal alle medarbejdere på et kursus, fortæller Allan Kjær. Det er han tilfreds med, men undrer sig over, at der skulle gå så lang tid, før det bliver en realitet.

- Jeg håber ikke, der går 10 år, før vi får det næste kursus. Det er noget, der skal foretages regelmæssigt, og ikke hvert tiende år, for præparaterne ændrer sig jo også, siger han.

Måske burde det være sundhedspersonalet

Men nu kommer I på kursus, er det så ikke godt nok?

- Altså godt nok? Det er godt nok, hvis målet er, at vi skal håndtere medicinudlevering ved få timers instruktion hver uge, siger Allan Kjær og fortsætter:

- Men det principielle er jo, om vi skal stå for den her medicinudlevering - om vi er uddannet godt nok til det, eller om det burde være nogle med en sundhedsfaglig uddannelse, siger han.

Kriminalforsorgen har iværksat efteruddannelse i hele landet, og flere fængselsbetjente har allerede været igennem kurserne, fortæller Kriminalforsorgen til DR Nyheder.