At danskeres personfølsomme data risikerer at ende i de forkerte hænder i udlandet, er en frygt, politikerne ikke kan sidde overhørigt.
Det mener Forbrugerrådet Tænk, der nu opfordrer erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) til at få lavet et eftersyn af den privatejede virksomhed Nets, som snart kan ende på udenlandske hænder.
Nets driver Dankortet, Betalingsservice, e-boks og NemID og råder derfor over millioner af danskeres personfølsomme data. Flere peger nu på, at et salg til udlandet kan give store sikkerhedsbrister, da danske myndigheder ikke kan kontrollere driften af Nets, hvis virksomheden rykker til udlandet.
- Jeg kan godt forstå, hvis forbrugerne er bekymrede. Det skal man tage alvorligt, og vores råd til ministeren er, at man får lavet et grundigt serviceeftersyn. Det skal kulegraves, om reguleringen af Nets også er tilstrækkelig, hvis der kommer nogle udenlandske ejere, siger Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk.
Ikke vigtigt hvem der er ejere
- Der er al mulig grund til at forholde sig kritisk til Nets. Det er der uanset, hvem der ejer virksomheden, tilføjer Vagn Jelsøe.
Forbrugerrådet Tænk mener grundlæggende, at det ikke er så vigtigt, hvem der ejer Nets - men hvordan virksomheden bliver drevet.
- Lidt forsigtigt sagt bliver det ikke gjort med den største samfundssind, siger Vagn Jelsøe.
- Når fagfolk nu sætter spørgsmålstegn ved sikkerheden, så må man få afklaret, om der er noget om det eller ej. Det vigtige for os er, at de regler, der regulerer systemerne, er i orden og betryggende for forbrugerne. Appellen til ministeren må være at få belyst, om driften af Nets kan tåle et ejerskifte, lyder det fra vicedirektøren.
Myndigheder får sværere ved tilsyn
Nets er ejet af danske og norske banke samt Danmarks Nationalbank. Virksomheden er sat til salg, fordi ejerne ikke længere er enige om driften.
Både europæiske og amerikanske investorer har vist interesse for at købe Nets, der er vurderet til at have en værdi på mellem 13-15 milliarder.
Hvis Nets flytter til udlandet, kan en tilsynsmyndighed som Datatilsynet slet ikke kontrollere, om danskernes data bliver behandlet ordentligt. Derimod har Finanstilsynet beføjelser til at holde øje med Nets, såfremt virksomheden bliver inden for EU's grænser.
Skeptikernes største frygt er, at Nets ender hos ejere i såkaldte risikolande, hvor reglerne for datahåndtering er helt anderledes og end i Danmark. Skrækscenariet er derfor, at udenlandske kriminelle eller fremmede efterretningstjenester får fat i danskernes data og bruger det eksempelvis i forbindelse med spionage.
EL vil have Nationalbanken på banen
Usikkerheden omkring ejerskabet af Nets får nu Enhedslisten til at fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget, der skal sikre Nationalbanken en større kontrol med selskabet. Bankens ejerandel er lige nu omkring 10 procent.
Erhvervs- og vækstministeren forsikrer i et skriftligt svar til Berlingske om, at reguleringen af Nets forretningsområder også vil gælde for en ny ejer af Nets.