Læge om medicinering af fanger: Det bør en fængselsbetjent ikke gøre

Lægeforeningen råder arresthusene til, at det er sundhedsfagligt personale, der skal stå for medicin-udlevering.

Når en fængselsbetjent skal udlevere medicin til de indsatte, er betjenten ikke altid godt nok uddannet, advarer Fængselsforbundet. (© Colourbox)

Det er vigtigt, at det er en sundhedsfaglig medarbejder, der udleverer medicin til de indsatte i landets fængsler og arresthuse.

Så klar er beskeden fra Lægeforeningen.

- Der er større risiko for at lave fejl, jo mindre man ved om det, man har med at gøre, siger Michael Dupont, der er formand for Lægemiddeludvalget i Lægeforeningen, til DR Nyheder.

De mangler uddannelse

I landets arresthuse er det oftest fængselsbetjentene selv, der skal udlevere medicin til de indsatte, og det er noget, der bekymrer flere betjente, lyder det fra Fængselsforbundet.

En bekymring, som Michael Dupont godt kan forstå.

- Jeg er sikker på, at de er omhyggelige og præcise nok, men det er jo ikke den uddannelse, de har, så jeg kan godt forstå, hvis de selv råber vagt i gevær, siger han.

Alvorlige bivirkninger

Ifølge Fængselsforbundet og en aktindsigt i rapporter fra Arbejdstilsynet er flere fængselsbetjente bekymrede for konsekvenserne, hvis de fejlmedicinerer.

- Og konsekvenserne kan være alvorlige i forskellig grad, siger Michael Dupont og henviser til, at en stor del af de indsatte skal have medicin, fordi de har psykiske lidelser.

- Vi har stor fokus på bivirkningerne af den type præparater, der bliver givet. For de kan være ganske alvorlige, for eksempel hjerteproblemer og i værste fald med dødelig udgang, siger Michael Dupont.

Anbefaler sygeplejersker

Han vil derfor anbefale arresthusene, at en sundhedsfaglig medarbejder skal tilknyttes på samme basis som i landets fængsler.

Her er det læger eller sygeplejersker, der står for medicineringen af fanger, hvor det i arresthusene er personalet, der i praksis udleverer medicinen.

- Der skal sundhedsfagligt personale til, hvis patienter får medicin, men jeg vil umiddelbart tro, at en sygeplejerske kan hjælpe dem med det, siger han.

Kriminalforsorgen: Vi er i gang med at uddanne

Kriminalforsorgen har iværksat efteruddannelse i medicinering i hele landet, og i flere arresthuse har fængselsbetjentene allerede været igennem kurserne, oplyser Kriminalforsorgen til DR Nyheder.

- Vi har en stor indsats i gang for at lære vores betjente at udlevere medicin, siger vicedirektør i Kriminalforsorgen, Ole Hansen.

Men Kriminalforsorgen afviser, at der er behov for en sundhedsfaglig medarbejder i arresthusene i samme antal timer som i fængslerne.

- Det er der simpelthen ikke arbejde nok til. Det er et spørgsmål om behov, siger Ole Hansen og understreger, at en arresthuslæge skal stå til rådighed for fængselsbetjentene ved tvivlsspørgsmål.