ADHD-patienter bliver ulovligt afvist i psykiatrien

Psykiatrien afviser at behandle nogle patienter med ADHD, hvis de er i et misbrug, selvom det strider mod loven.

Flere gange om ugen modtager ADHD-foreningen opkald fra danskere med ADHD, der er blevet afvist i psykiatrien på grund af deres misbrug. (Arkivfoto: DR Nyheder)

- Kom igen, når du har været stoffri i 3 måneder.

Det er den besked, flere misbrugspatienter med ADHD bliver mødt med, når de henvender sig i psykiatrien for at få hjælp - selvom det ifølge sundhedslovgivningen er forbudt at afvise en patient på det grundlag.

Det fremgår af P1 Dokumentaren 'Afvist i psykiatrien'. Hør den her.

Absurd at afvise demOmkring 160.000 danskere har ADHD. En del af dem bliver så desperate over ikke at kunne finde ro i deres liv, at de begynder at medicinere sig selv med stoffer. Men det giver altså flere af dem problemer, når de henvender sig i psykiatrien for at få hjælp.

Ved at nægte misbrugere behandling for deres ADHD holder man dem i deres misbrug, fortæller overlæge i psykiatri Henrik Rindom, der til dagligt arbejder med denne type patienter i stofrådgivningen i København.

- Når de får den rigtige medicinske behandling, kan de stort set fralægge sig hashen fra den ene dag til den anden, siger han til P1 Dokumentar.

Udbredt i hele landet

Problematikken er udbredt i hele Danmark. P1 Dokumentar har lavet en rundringning til misbrugscentre i alle regionerne, som alle kan berette om, hvordan misbrugere bliver afvist, når de søger hjælp i psykiatrien.

I ADHD-foreningen hører de fra mange misbrugere og ikke mindst bekymrede forældre til misbrugere, der ikke kan blive undersøgt og behandlet.

- Vi har faktisk to til tre henvendelser om ugen, som går på netop den problemstilling, at hvis man er i misbrug kan man ikke få en udredning, siger ADHD-foreningens formand, Jette Myglegaard.

Som at nægte diabetiker behandling

De mange misbrugere ender i en helt urimelig og unødvendig situation, mener overlæge i psykiatri Henrik Rindom.

- Man kan vel bedst sammenligne det med behandlingen af en type 2 diabetiker, som man nægter at behandle, før han har tabt 10 kilo og er stoppet med at spise flødeskumskager. Sådan en situation er jo helt utænkelig.

Det er Danske Regioner, der har ansvaret for psykiatrien. Og formanden for Social og psykiatriudvalget Flemming Stenild medgiver, at der er et problem, som han vil arbejde på at løse.

- Vi må kunne sørge for, at loven bliver overholdt. Det er ikke acceptabelt, det er spild af penge, det er i strid mod loven, og det er sundhedsmæssigt forkert, siger han til P1 Dokumentar.

Hør hele historien i P1 Dokumentaren 'Afvist i psykiatrien' under linket her.