Gymnasielærere: Unges druk går ud over skolen

Næsten hver fjerde gymnasielærer siger, at elevernes alkoholvaner går ud over deres skolegang.

Lærer på Ørestad Gymnasium Elisabeth Schroll kan godt finde på at gemme de mere krævende opgaver til en anden dag end fredagen. For da er eleverne ret klatøjede. (Foto: © DR, DR)

I denne uge er flere tusind gymnasieelever på ferie i Prag, hvor druk står på dagsordnen. men det er ikke kun i ferien, at det er en fest at være gymnasieelev.

Det er det også til daglig, og for nogle elever så meget, at det går ud over skolegangen.

I en ny rundspørge, DR Nyheder har lavet blandt 252 gymnasielærere, svarer næsten fire ud af ti, at elevernes alkoholvaner påvirker deres præstation i skolen negativt.

- De aftaler på Facebook at mødes for at drikke torsdag aften, og så kommer de klatøjet fredag morgen, siger lærer på Ørestad Gymnasium, Elisabeth Schroll.

- De er mere ukoncentrerede og trætte, og mange af dem har i virkeligheden kun fået et par timers søvn. Rigtig mange sover længe og kommer først senere på dagen.

Ændrer undervisning om fredagen

Og drikkeriet påvirker også undervisningen om fredagen.

- Det kan godt betyde, at man så planlægger noget fredag morgen, som ikke er så krævende. Så vil man måske lægge det på et andet tidspunkt.

- Eller også kan man være den onde lektor, der lægger en test fredag morgen for at genere dem mest muligt, siger Elisabeth Schroll og smiler.

Falder i søvn om fredagen

På Ørestad Gymnasium nikker mange elever genkendende til torsdags-festerne. En af dem er Ida Villerslev, der mange gange har været i byen med klassekammerater og venner om torsdagen. Men ikke uden omkostninger.

- Jeg har stået op og haft det rigtig skidt og har ikke kunnet fokusere i timerne og er så faldet i søvn, erkender hun.

Svært at ændre på festkultur

Gymnasielærer Elisabeth Schroll mener, at det bliver svært at ændre på de unges drikkeri om torsdagen.

- Det er op ad bakke. Der er en kultur for at gå i byen om torsdagen, og alle restauranter og barer lefler også for de unge med billigere øl og længere happy hour.

- Vi snakker med de unge om alkoholforbruget, men det er en svær kamp, vi står over for som undervisere, siger hun.