VIDEO Danske teenagere har svært ved at kvitte Facebook

Flere gymnasieelever overvejer at hoppe af Facebook-bølgen, men det vil have store konsekvenser for det sociale liv.

Anne Holm har mange gange overvejet at melde sig ud af Facebook-klubben. På den måde skiller den 17-årige gymnasieelev fra Esbjerg sig ikke ud blandt sine jævnaldrende.

Mere end hver tiende gymnasieelev overvejer at droppe Facebook, viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget blandt godt 3.500 gymnasieelever.

Og mere end hver anden svarer, at Facebook bliver mere og mere kedeligt, mens knap 40 procent svarer, at de er mindre aktive på Facebook end for et år siden.

Samtidig er det dog kun 0.9 procent, der reelt har droppet Facebook.

Svært at droppe Facebook

Ifølge Anne Holm er der langt fra tanke til handling, og derfor er der så langt mellem unge, der kvitter Facebook.

- Jeg tror faktisk ikke, jeg kan droppe Facebook, selv om jeg nogen gange har overvejet det. Det er en verden, man bare skal være en del af, og jeg ville gå glip af rigtig mange ting, hvis jeg ikke var det, siger Anne Holm, der går i 1.g på Rybners Gymnasium i Esbjerg.

I videoen her kan du se gymnasieeleverne Maja Nielsen og Cecilie Schrøder fortælle om deres forhold til Facebook:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:52f0923ea11f9d11886b2714

Det sociale liv er bundet op på Facebook

I dag foregår meget kommunikation mellem gymnasieelever via Facebook, fortæller 16-årige Louise Børresen, der går i 1. g på Frederiksværk Gymnasium.

- En stor del af det sociale liv er bundet op på Facebook. Det er utrolig vigtigt at have en profil for at kunne være i kontakt med de andre, siger hun.

Hun har også overvejet at droppe Facebook, men hun tror ikke, at hun ender med at gøre det.

For det er gennem Facebook, man bliver inviteret til fest, her man planlægger fredag aften, og her man diskuterer skoleopgaver og deler noter.

- Man vil være udenfor, hvis man ikke har en profil. Man kan risikere at gå glip af fester, og det kan være svært at få hjælp af de andre til skoleopgaver, siger Louise Børresen.

Man ender udenfor fællesskabet

Hun synes, at det at melde sig ud af Facebook er det samme som at melde sig ud af det sociale fællesskab.

- Det er ikke fordi, man bevidst bliver holdt udenfor af de andre. Det er mere fordi, man ikke kan snakke med. Fordi man ikke er med i samtalerne på Facebook og ikke ser de ting, der bliver inviteret til, forklarer Louise Børresen.

Unge bliver misundelige på hinanden

Selv om der bestemt også er rigtig mange gode ting ved Facebook, bekymrer Facebooks indtog Anne Holm.

- Jeg bliver skræmt over, hvor meget folk går op i deres image, og hvordan nogle personer føler et stort behov for at vise deres liv frem, siger hun og tilføjer, at mange måske ligefrem føler sig forpligtede til vise, at deres liv er godt siger hun.

Anne Holms iagttagelse bliver bekræftet af andre gymna

sieelever i rundspørgen, hvor godt hver femte svarer, at de føler, at deres liv ser mindre interessant ud end deres venners, mens hver syvende svarer, at de bliver misundelige, når deres venner deler spændende oplevelser på Facebook.

Overfladisk medie

Anne Holm kritiserer også Facebook for at være for overfladisk. På Facebook kan man ændre opfattelse af en person, både til det bedre og til det værre, mener hun.

- Når man snakker om en person, går man straks på Facebook og finder vedkommende, og så dømmer man personen ud fra deres profil. Det er jo overfladisk og fordømmende.

I disse dage sætter vi fokus på Facebook og andre sociale medier. Hvis du har børn i alderen 10 til 19 år og holder øje med, hvad de laver på Facebook, så skriv til os i dag på 1212@dr.dk.