Kræftens Bekæmpelse: Fransk medicinfirma er medskyldig i kemosag

Medicinalvirksomheden Sanofi burde have informeret offentligheden om fejl i kemomedicin, lyder kritikken.

For dårlig information fra et fransk medicinalvirksomhed er medvirkende til fejlbehandling af danske kræftpatienter, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. (© Stock exchange)

De danske regioner bærer et stort ansvar i sagen om kræftpatienter, der har fået for store doser kemoterapi, men også den franske medicinalvirksomhed Sanofi fortjener kritik.

Det mener Kræftens Bekæmpelse, der kalder det uacceptabelt, at Sanofi ikke har informeret nok om, at virksomhedens kemomedicin indeholdt en for høj dosis af stoffet cabazitaxel.

- Det er ikke kun regionerne, der har problemer, men også Sanofi bør have røde ører, siger Leif Vestergaard Pedersen, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse.

- Det er helt uforståeligt, at de ikke har informeret offentligheden om den her fejl i tide. Det er helt utilstedeligt, siger han.

Tre kan være døde på grund af overdosis af kemoterapi

Tre patienter med prostatakræft fra Aarhus Universitetshospital kan være døde på grund af overdoseringen, som skyldes, at indholdet af kemoterapi i glassene fra producenten Sanofi ikke svarede til det, der stod på etiketterne og i produktbladet.

Sanofi rettede den første udgave af produktinformationen, men flere sygehuse og hospitaler i Danmark er først på et senere tidspunkt blevet opmærksom på den rettede information.

Derfor må regionerne tage et stort ansvar på sine skuldre, men Sanofi skulle samtidig have gået bredt ud og informeret om den oprindelige fejl, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

- Som der kommer flere detaljer frem, kan man se, at Sanofi ikke er uden skyld i denne sag. Men det, der ryster os, er, at så mange patienter kan blive fejlbehandlet med for meget kemo, siger direktør Leif Vestergaard Pedersen.

- Vi har levet op til vores ansvar

Hos Sanofis datterselskab i Danmark fastslår administrerende direktør Lasse Petersen, at firmaet har levet op til sit ansvar.

- Med den viden, vi havde på det tidspunkt, kan jeg ikke sige, at vi har gjort noget forkert, siger Lasse Petersen.

- Selvfølgelig er det rigtig kedeligt, og det ligger os meget på sinde, at det er sikkert at bruge vores lægemidler, men jeg mener, at vi har fulgt de retningslinjer, som vi har fra myndighederne, og vi har levet op til vores ansvar i forhold til den viden, som vi har haft.

I alt er mindst 99 prostatakræftpatienter blevet fejlbehandlet med for meget kemomedicin. Tre kan være døde af fejlen.