Inden for tyve år vil en lang række jobfunktioner være stort set forsvundet, viser ny forskning fra Oxford Universitet. Computere udfører arbejdsopgaverne hurtigere og sikrere.
Og hvor det før var ufaglærte fabriksjob robotterne overtog, er turen nu kommet til både telemarketingsælgere, ejendomsmæglere, økonomer og piloter.
Se listen over truede job i bunden af denne artikel.
Studiet er lavet i USA, men tendensen er den samme herhjemme, mener en dansk fremtidsforsker.
- Alt lidt rutinepræget arbejde kan automatiseres og læres af computere. Computere, der kører en bil, har ikke en dårlig dag eller bliver distraheret af blondinen på fortovet, siger Klaus Æ. Mogensen seniorforsker, Instituttet for Fremtidsforskning til DR2 Dagen.
Faktisk er han ret sikker på, at forskernes forudsigelser kommer til at holde stik.
- Hvis de er forkerte, så er det fordi de undervurderer, hvor mange job der bliver automatiseret, siger han.
Følelser
Der er dog håb endnu for mennesker, mener forskerne, der har lavet studiet. For mens robotter og computere både er bedre til skak og Jeopardy end mennesket, er vi mennesker fortsat bedre til empati og udvikling af kreative ideer.
- Det er urealistisk, at computerne bliver i stand til at tage vare på og opdrage et lille menneske. Det samme gælder udvikling af nye ideer. Det er på de områder, at vi vil se nye arbejdspladser, siger Carl Benedict Frey fra Oxford University, Martin School til DR2 Dagen.
Derfor mener han også, at vi skal have mere fokus på netop nye ideer i uddannelsessystemet – i stedet for paratviden, hvor computerne alligevel kan svaret, inden vi har læst spørgsmålet færdigt.
- Vi skal lære at arbejde med maskinerne i stedet for at arbejde mod dem. Vi skal lære at samarbejde med dem på kreative måde, siger Carl Benedict Frey.
Rolig minister
På den måde kan computerne blive en fordel for os i stedet for en konkurrent til jobsamtalen.
Det gælder også, når det kommer til velfærdsteknologi, hvor computere og robotter bliver set som en del af løsningen på Danmarks problemer i fremtiden.
- Samspillet mellem computere og mennesker er en del af løsningen på Danmarks udfordringer, siger uddannelsesminister Morten Østergaard fra De Radikale til DR2 Dagen.
Han mener heller ikke, at det danske arbejdsmarked er ved at bryde sammen.
- Vi skal huske, at selvom der er krise skaber vi flere job til uddannede, end der forsvinder, siger ministeren.