Aarhus-moské er base for danske Syrien-krigere

Over 20 personer, der er rejst i krig i Syrien, er kommet i aarhusiansk moské, fortæller politiet.

Aarhus og ikke mindst en moské på Grimhøjvej 7 spiller en fremtrædende rolle i trafikken fra Danmark til Syrien, viser oplysninger fra myndighederne til Jyllands-Posten.

Østjyllands Politi fortæller, at 27 personer fra Aarhus er rejst til Syrien, og Aarhus Kommunes SSP-kontor oplyser, at 22 af disse har haft deres gang i moskeen på Grimhøjvej.

- Vi lytter til forældrene og nogle af de unge, som rejser frem og tilbage. De siger alle, at der foregår noget omkring moskeen. Men præcis, hvad det er, har vi svært ved at gå ind i med de kontakter, vi har, forklarer politikommissær Allan Aarslev fra den kriminalpræventive sektion i Østjyllands Politi til Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

Imam har kaldt bin Laden for 'elskede'

I moskeen er unge bl.a. blevet undervist af den kontroversielle imam Abu Ahmed og den yderligtgående Abu Ubaydillah, der blandt andet har kaldt Osama bin Laden for sin »elskede«.

Hos PET har man længe haft et særligt fokus på gruppen af krigsfarere, da denne udgør en potentiel terrorrisiko for Danmark, hvis personerne vender hjem til Danmark.

Efterretningstjenesten har offentliggjort en ny trusselsvurdering, hvori PET beskriver, at der er flere og flere personer i Danmark, som tilslutter sig de yderliggående islamiske miljøer, som findes herhjemme.

- Der er ikke tidligere set så mange fra Danmark, som på så kort tid er udrejst til en konfliktzone. PET har derfor et intensivt samarbejde med nøglepersoner over hele landet, som er i kontakt med de miljøer, hvor de unge, der udrejser, færdes, lyder det fra den nye chef for PET, Jens Madsen, i en pressemeddelelse, som blev sendt ud fredag.

11 fra Danmark dræbt i Syrien

PET formoder, at omkring 90 personer er taget i krig i Syrien, mens 11 personer skulle være blevet dræbt under kamphandlinger i det borgerkrigsramte land.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) har allerede erkendt, at det er vanskeligt at gøre noget, der hindrer de unge mennesker i at forlade Danmark for at drage i krig.

- Noget af det, der er en udfordring for os alle sammen, er, at vi kan jo ikke forhindre mennesker i at rejse ud, fordi der er fri bevægelighed, har Hækkerup udtalt til Ritzau.

Mindst 2000 EU-borgere menes at være rejst i krig i Syrien.