Ny operationsform kan give kvinder uhelbredelig kræft

Kræfteksperter er bekymrede over, at kvinder ikke informeres om, at en ny type operation kan sprede kræftceller i deres krop.

54-årige Lia Clemensen fik kræft i hele bughulen efter en operation for muskelknuder. (Foto: © TV Avisen, DR)

5000 kvinder får hvert år fjernet såkaldte muskelknuder i livmoderen.

For langt de fleste patienter sker indgrebet uden komplikationer efterfølgende. Men for omkring 10 kvinder årligt fører en ny operationsform til, at der bliver spredt dødelige kræftceller ud i deres krop.

Og det bekymrer en række kræftlæger og eksperter, at kvinderne faktisk ikke informeres om, at operationen giver dem en lille risiko for at få kræft.

Anders Krarup-Hansen, der er overlæge på onkologisk afdeling på Herlev Hospital, mener, at det er uacceptabelt, at der i det danske sundhedsvæsen anvendes en praksis, som betyder, at en lille gruppe kvinder hvert år påføres en dødelig sygdom.

- Lægerne har truffet beslutningen for dem. Det er formynderi, siger Anders Krarup-Hansen til Dagens Medicin.

54-årig fik kræft efter operation

I torsdagens TV Avis klokken 21.30 kunne seerne møde 54-årige Lia Clemensen, der er syg af kræft.

Hun blev opereret sidste år for en formodet godartet muskelknude og fik af lægerne på Roskilde Sygehus intet at vide om, at hun kunne få kræft af operationen.

Men kort efter får hun fortalt, at man under operationen måske har spredt kræftvæv i hendes underliv. Syv måneder efter operationen viser en skanning så, at kræften har spredt sig i hele hendes bughule.

Lia Clemensen ville have valgt en anden operationsform, hvis hun havde fået muligheden.

- Jeg skulle have haft information om, at der kunne være en lille risiko for kræft i muskelknuden. Uanset hvor lille risikoen er for, at der er kræft til stede i muskelknuden, har kvinder krav på at få at vide, at den risiko er der, siger hun til TV Avisen.

Vil ikke gøre kvinderne unødig bekymrede

Når en muskelknude fjernes, sker det ofte ved en kikkertoperation.

Men hvis knuderne er for store, må lægerne skære dem i mindre stykker og fjerne stumperne gennem et tyndt rør i huden. Denne proces kan således sprede kræftceller til kvindes bughule, hvis en af de opklippede muskelknuder indeholder kræft.

Ledende overlæge på Roskilde Sygehus, Lars Alling Møller, fortæller, at sygehusets lægefaglige vurdering er, at når risikoen for en kræftspredning er så lille, så fortæller de ikke kvinderne om det.

For så skulle lægerne også fortælle om alle de andre små komplikationer ved et kirurgisk indgreb.

Og det vil gøre kvinderne unødigt bekymrede, siger han.

Lektor: Manglende information er ulovlig

Lektor i sundhedsjura på Syddansk Universitet Kent Kristensen kalder den manglende information for ulovlig.

- Som patient har man klart krav på at kende den risiko, der er forbundet med den her behandling og krav på at kende de andre ligeværdige behandlingsmuligheder, der er, så man selv kan træffe et valg på et velinformeret grundlag, siger han til TV Avisen.

Årsagen, til at læger ofte vælger den nye operationsmetode, er, at den er langt mere skånsom end den gamle metode, hvor man skærer maven op.