Region Nordjylland forsøger nu, at få en del af de penge tilbage, som den i de seneste år har udbetalt i honorar til psykiateren Arne Mejlhede.
Mejlhede fejlbehandlede i årevis patienter i sin klinik i Hobro, uden at myndighederne greb ind. Det afdækkede DR sidste år.
Samtidig tog psykiateren sig for godt betalt, vurderer Region Nordjylland.
Patienterne blev ofte behandlet i grupper, men Arne Mejlhede sendte regninger til regionen, som om de havde været til individuelle konsultationer.
- Efter vores vurdering er der opkrævet for høje beløb i forhold til gældende kriterier for gruppeforløb og gruppekonsultationer, siger kontorchef i Region Nordjylland, Peter Larsen. Regionen har derfor nu rejst krav om tilbagebetaling over for Mejlhede.
Kendt til det i over tre år
Region Nordjylland har kendt til overbetalingen i mere end tre år. Det afslørede DR Nyheder for over et halvt år siden.
Kontorchef i Region Nordjylland, Peter Larsen, forklarer beslutningen om at rejse tilbagebetalingskrav nu med, at sagen er kommet op.
- Vi bliver opmærksomme på, hvor stort et omfang konsultationerne har, og efter at have gransket det nærmere, er vi af den opfattelse at afregningen ikke er i fuld overensstemmelse med de kriterier, der er fastsat, siger Peter Larsen.
Sundhedsjurist Kent Kristensen mener, det er en sen erkendelse.
- Det er en beslutning, der er taget over tre år efter, at man har været bekendt med de første sager, så regionen har været overordentlig lang tid om at træffe den her beslutning. Man kunne have grebet ind langt tidligere end man har gjort, siger Kent Kristensen.
Ukendt beløb
Regionen ønsker ikke at oplyse, hvor stort et beløb, den kræver tilbagebetalt. Det skyldes, at der er forhandlinger i gang med Arne Mejlhede og hans advokat om at indgå forlig om tilbagebetaling, siger Peter Larsen.
Men han oplyser, at kravet gælder en del af de penge, der er udbetalt siden 2010.
Hvis det ikke lykkes at indgå forlig med Mejlhede om tilbagebetaling, overvejer regionen at tage retlige skridt mod psykiateren.
Arne Mejlhede har i de seneste år fået over 3 millioner kroner om året fra regionen i honorarer.
Han var indtil sidste år en af Danmarks travleste privatpraktiserende psykiatere med op mod 1000 patienter om året. Siden DRs afdækning af sagen har han været sygemeldt, og han har solgt klinikken til sin kone, der også er psykiater.
Flere tilbagebetalingskrav
Helt usædvanligt har Region Nordjylland også varslet Arne Mejlhede om, at den vil forsøge at sende regningen videre til ham, hvis nogen af hans patienter bliver tilkendt erstatning for fejlbehandling.
Over 30 af Mejlhedes tidligere patienter har søgt erstatning gennem Patientforsikringen.
Hvis de får tilkendt erstatning, er det regionen, der skal udbetale pengene. Men regionen kan forsøge at kræve pengene ind, altså gøre regres, hos psykiateren, hvis han har handlet med fortsæt eller groft uagtsomt.
Lektor i sundhedsjura, Kent Kristensen, kender ikke til fortilfælde, hvor en region har forsøgt at drive penge ind fra en læge, når der er udbetalt erstatning.
DR Nyheder har kontaktet samtlige regioner, og her kender man heller ikke umiddelbart til fortilfælde.
Politisk signal
Men situationen er også usædvanlig, siger kontorchef i Region Nordjylland, Peter Larsen.
Over 30 tidligere patienter har nemlig søgt erstatning i Patientforsikringen for skader efter fejlbehandling hos Arne Mejlhede.
- Vi har ikke fortilfælde for, at der har været så mange patientskadesager på en enkelt sundhedsperson, siger Peter Larsen.
Han understreger, at først når sagerne er afgjort, kan Region Nordjylland bedømme, om der er grundlag for at opkræve penge for erstatningerne hos Mejlhede. Men Mejlhede er altså blevet varslet om muligheden.
Sundhedsjuristen Kent Kristensen mener ikke, der er nogen juridisk grund til at bebude mulige tilbagebetalingskrav nu, når der endnu ikke er nogen patienter, der har fået tilkendt erstatning.
- Jeg tror mere, man skal se det som et politisk signal om, at man anser sagen for meget alvorlig, og måske også at man har en smule dårlig samvittighed over, at man ikke har grebet ind tilstrækkelig tidligt, siger Kent Kristensen.
DR Nyheder har været i kontakt med Arne Mejlhede, men det er ikke lykkedes at få en kommentar til sagen.