Erhvervsskolerne er positive overfor undervisningsminister Christine Antorinis opfordring til de unge uden praktikplads, om at rejse til Tyskland. Men det løser kun problemet for et fåtal, mener de.
- Det vil ikke løse problemet med mangel på praktikpladser. Mig bekendt er det kun et fåtal af elever, der tager praktik i udlandet, men det er en udmærket idé, siger Peter Amstrup, der er formand for Danske Erhvervsskoler - Lederne.
Hos Danske Erhvervsskoler mener de, at det især er skolerne tæt på Tyskland, der vil få glæde af aftalen fra november 2013, der skal gøre det lettere for danske lærlinge at uddanne sig på den anden side af grænsen.
Sproglige og lønmæssige barrierer
På Erhvervsuddannelsescenter Syd (EUC Syd), der geografisk ligger oplagt i forhold til Tyskland, har de i øjeblikket fem elever i Tyskland. Skolen har 2.300 årselever.
- Vi vil gøre vores til, at det vil lykkes at få flere i praktik i Tyskland, men jeg synes, det får meget omtale i forhold til, hvor lille et antal vi egentlig taler om, siger EUC Syds direktør Finn Karlsen til dr.dk.
Han mener samtidig, at sproglige og lønmæssige barrierer giver store udfordringer. Ifølge Avisen.dk er lærlingelønnen i Tyskland for de fleste fag under halvdelen af i Danmark.
Tror på det i længden
International projektchef på Center for Erhvervsrettede Uddannelser Lolland Falster (CELF), Svend Erik Jessen, tror på, at praktikpladser i Tyskland vil gøre en forskel på den lange bane.
- Der er god signalværdi i, at staten opfordrer de unge til at rejse ud. Vi tror på det i længden. Det løser ikke problemet her og nu, men det skal opbygges langsomt, siger Svend Erik Jessen til dr.dk.
Et kontor i Lübeck, som skal hjælpe de danske lærlinge, er på vej, og når det er kommet på benene, regner CELF med at sende 30-40 elever af sted. Skolen har cirka 3.000 årselever.