Professor forklarer: Patentdomstol for dummies

Flere arbejdspladser. Det kan blive fremtiden, hvis vi stemmer ja til en europæisk patentdomstol, siger professor

Vi har næsten lige været der, og den 25. maj skal vi til det igen: En tur i stemmeboksen. Men i stedet for at sætte kryds ved en politiker eller et parti, der vil regere i vores egen kommune, skal vi stemme om tilslutning til en europæisk patentdomstol.

Det skal vi fordi, Dansk Folkeparti og Enhedslisten er imod en europæisk patentdomstol, og dermed kan Folketinget ikke stille med et flertal på fem-sjettedele, som grundloven kræver, fordi en tilslutning til en europæisk patentdomstol er lig med, at Danmark afgiver suverænitet.

Derfor ryger forslaget til folkeafstemning.

Og her er det så, at et gab måske sniger sig ind.

Godt for os allesammen

Men tilslutning til en patentdomstol kan faktisk skaffe danske arbejdspladser, fortæller Malene Wind, der er professor og leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet. For patentdomstolen er god for os alle sammen, fordi den kommer virksomhederne til gode, forklarer hun.

Men først:

- Hvad betyder det at afgive suverænitet?

- Det betyder, at man afgiver at bestemme på et bestemt område. Man afgiver simpelthen kompetencen nogle andre, siger Malene Wind.

- Det bliver lettere at manøvrere på markedet, hvor man hele tiden skal afsætte sine produkter. Hvis det bliver lettere, og man skal bruge færre penge på at søge patent, så kan man bruge sine ressourcer på noget andet og ansætte nogle flere folk. Det her er en besparelse for dansk erhvervsliv.

Én ansøgning

Et patent er en eneret til en opfindelse. For når man har patent på noget, er det kun en selv - eller ens egen virksomhed - der må producere det produkt, som man har patent på.

Det lyder jo enkelt nok. Som det er nu, skal man søge om patent i hvert land - men hvis vi tilslutter os EU's patentdomstol, kan man nøjes med at sende én ansøgning og så har man patent på sit produkt i alle 25 medlemslande.

Derfor er det heller ikke overraskende, at erhvervsorganisationen Dansk Industri varmt anbefaler tilslutning til patentdomstolen. Men DI ved også godt, at det kræver en indsats at få os til at bevæge os ned til stemmeboksene den 25. maj.

Pres på små virksomheder

- Vi har et arbejde foran os med, at forklare, hvad det her går ud på, og det vil vi selvfølgelig påtage os, siger Kim Haggren, der er erhvervsjuridisk chef.

Men Enhedslisten og Dansk Folkeparti er lodret imod.

- Dansk tilslutning til EU-patentdomstolen vil føre pres på små og mellemstore virksomheder fra store koncerner og patentadvokater, fordi man mister mulighed for at gå til danske domstole, siger EU-ordfører Nikolaj Villumsen, der frygter, at en fælles EU-patentdomstol gør det nemmere for udenlandske virksomheder at føre sager om patentbrud.

Han mener nemlig, at sager ved EU-patentdomstolen skal føres langt fra Danmark på græsk, tysk eller fransk - og på de præmisser kan kun store virksomheder være med, lyder det fra Nikolaj Villumsen.