De afdragsfrie lån udløber: Nu kommer boligejere under pres

Særligt boligejere på Sjælland kommer under pres de kommende år, når flere og flere afdragsfrie lån udløber.

Søren Ziegler har svært ved at se lyst på den fremtid, der venter efter hans afdragsfrie lån udløber. (Foto: © Søren Geisler, DR)

Med skoven i baggrunden og udsigt over Isefjord så fremtiden for Søren Ziegler særdeles lys ud, da han byggede sit drømmehus i Odsherred. Men i dag er huset faldet kraftigt i pris, og med et afdragsfrit lån, der snart udløber, har den nu pensionerede husejer svært ved at overskue konsekvenserne.

På grund af det alvorlige dyk i husets værdi skal Søren Ziegler og hans kone uden det afdragsfrie lån nemlig betale i omegnen af 8000 kroner ekstra hver måned eller få omlagt lånet fremover. Det første har familien ikke råd til - det andet vil realkreditinstitutterne ikke være med til.

Det skyldes, at Søren Zieglers og mange andres huse er faldet så voldsomt i værdi, at bankerne ikke længere har sikkerhed i huset. Desuden er der kommet nye krav til realkreditlån.

- Det betyder, at vores alderdom og vores drøm ryger på gulvet, og vi bliver hjemløse og går konkurs. Fallit kan du kalde det. Så ved jeg ikke mere. Hvad gør man?, spørger Søren Ziegler i P1 Morgen.

Mange i samme situation

Søren Zieglers situation er langt fra enestående. Mange danskere optog nemlig det 10-årige afdragsfrie lån, efter det blev indført i oktober 2003, da priserne på huse var på vej op.

Men priserne skyder ikke længere i vejret, og mens Søren Ziegler lånte 2,7 millioner kroner til sit hus, er det nu vurderet til 2,1 millioner kroner. Det eneste lyspunkt for ham og hans kone er lige nu, at lånet blev optaget i 2005 og derfor først udløber i 2015.

Ifølge en af de lokale ejendomsmæglere Danbolig er der dog allerede mange mørke huse og støvede 'Til Salg'-skilte rundt i området.

- Det bliver hårde tider. For mange vil det nok betyde, at det nye realkreditlån kan blive mindre værd i kroner og ører - det vil sige, at man skal ud og have et eller andet 'halelån' i banken eller et andet sted. Og det bliver en dyrere løsning end et realkreditlån, siger indehaver Dennis Højlund.

- Frygten vi selvfølgelig være, at vi går ind i, at folk mere eller mindre blive tvunget til at gå fra hus og hjem, fordi de simpelthen ikke har råd til at blive boende.

Sjælland er hårdt ramt

En undersøgelse fra Realkreditrådet viser, at huspriserne falder i seks ud af 11 landsdele. Samtidig peger en analyse fra kreditvurderingsinstituttet Experian på, at den samlede gæld til realkreditinstitutterne, som folk ikke kan betale, er steget med 36 procent bare det seneste år.

Med andre ord falder udløbet af de 10-årige afdragsfrie lån altså sammen med en trist udvikling flere steder i landet.

Værst ser det ud på Syd- og Vestsjælland, fortæller Nykredit, som er landets største realkreditinstitut. Hele 80 procent af de kunder, som er teknisk insolvente, bor i netop det område.

- Det er ret alvorligt. Det er svært at forestille sig, at boligpriser kan stige særligt meget, så længe du har en afvandring af borgere. Der vil logisk set blive flere og flere tomme huse, og det vil nødvendigvis presse priserne på boliger, siger koncerndirektør Søren Holm fra Nykredit.

Nykredits undersøgelse viser også, at den gennemsnitlige belåningsgrad i Danmark er på 75 procent af vurderingerne. På Syd- og Vestsjælland er det tal 92 procent.

Efter Radioavisen klokken 13 undersøger radioprogrammet P1 Business, hvor alvorligt det står til med boligejernes gæld. P1 Business får besøg af repræsentanter fra Experian, Realkreditforeningen, Nationalbanken - og folketingsmedlem Mette Reissmann fra Socialdemokraterne.