Over 500 danskere har allerede meldt sig som gæster eller værter i årets projekt Julevenner.
Det betyder, at de kan se frem til at skulle fejre jul med en person eller familie, som de aldrig har mødt før.
Men hvordan undgår man, at juleaften ender med en akavet middag, hvor alle kigger genert ned i bordet?
For værten handler det først og fremmest om ikke at overkompensere, så man skræmmer gæsten væk, mener Bill Holmberg, takt og tone-ekspert.
- Man må føle dem lidt på hårene og ikke give dem verdens størst krammer. Det kan være grænseoverskridende, hvis man ikke har nogen at holde jul med. Det er også lidt ydmygende og man føler sig måske lidt som den lille.
Undgår at bore i problemerne
Gitte Hornshøj, foredragsholder og forfatter til bogen "Respekt! - Takt og tone og kunsten at omgås andre mennesker", har samme gode råd, og anbefaler samtidig, at man som vært undgår at spørge personen, hvorfor de ikke har nogen at holde jul med.
- Der er nogle grænser, som man ikke skal overskride, og det er tanken, at det andet menneske skal føle sig godt tilpas, siger hun.
Gæsten skal tage en lille gave med
Som gæst kan man også være med til at sørge for at aftenen bliver hyggelig. Ifølge Bill Holmberg skal man først og fremmest sørge for at have pænt tøj på og børste tænderne.
Gitte Hornshøj understreger, at det er vigtigt at vise, at man er glad for at være budt ind i værtens hjem, og derudover kan man også tage en lille værtsgave med under armen.
- Det er god takt og tone, at man kommer til tiden og måske har en lille gave med. Hvis man ikke har råd til det, så siger man bare, at det havde man ikke mulighed for på grund af økonomien, siger Gitte Hornshøj.
Hold samtalen i gang ved bordet
For at undgå, at selve julemiddagen ender med pinlig tavshed opfordrer Bill Holmberg til, at man som gæst sætter sig lidt ind i verdenssituationen på forhånd.
- Man skal være up to date med dagsordenen, så man kan føre en normal civiliseret konversation.
Gitte Hornshøj foreslår, at man bruger lejligheden til at lære hinanden at kende lidt bedre ved bordet ved på skift at fortælle om yndlingsbøger og film. Eller fortælle om den bedste ferie, man har haft.
- Det med at fortælle en historie har altid været forløsende i situationer, hvor man ikke kender hinanden, siger hun.
Lad være med at hænge dig traditionerne
For mange familier er julemiddagen forbundet med mange traditioner, og dem kan man sagtens inkludere gæsten i.
Men samtidig skal man heller ikke være bleg for at prøve noget nyt, hvis gæsten har lyst, menter Bill Holmberg.
- Man skal være fleksibel og lytte. Hvis man for eksempel har inviteret et menneske, som har lyst til at gå til julegudstjeneste, så kan man jo godt gøre det. Det kunne jo være, at man kunne lære noget nyt.
Frem mod juleaften sætter DR Nyheder og Røde Kors fokus på ensomhed i julen. Søndag den. 1. december gik Røde Kors i luften med "Julevenner", der går ud på at parre julegæstfrie familier med mennesker, der ikke har nogen at holde jul med.
Læs mere om projektet og meld dig til her.