Den 24-årige mand, der overfaldt digteren Yahya Hassan på Hovedbanegården i København den 19. november, er anklaget for at have angrebet Yahya Hassan med flere knytnæveslag i ansigtet samt for hærværk, da han rev digterens jakke i stykker.
Men de to forhold er langt fra de mest alvorlige i sagen, der begyndte mandag formiddag.
- Det mest alvorlige er, at anklagemyndigheden lægger op til, at der er tale om en hadforbrydelse - altså at den 24-årige tidligere terrordømte reagerede på Yahya Hassan ud fra det, som Yahya Hassan har skrevet i sine digte, samt den kritik han har fremført af Islam, siger DRs retskorrespondent Claus Buhr.
Hadforbrydelse er en skærpende omstændighed
En hadforbrydelse er en kriminel handling, der kommer til udtryk i fysiske, psykiske eller verbale overfald, som er begrundet i for eksempel offerets seksuelle orientering, etnicitet, politiske anskuelse, tro eller religion.
- Det er en skærpende omstændighed, hvis man begår vold enten på grund af folks religiøsitet eller etnicitet, eller fordi de har brugt deres ytringsfrihed, fordi de har valgt at komme med deres holdninger i offentligheden, og så vil man få en hårdere straf end ved almindelig vold, siger Claus Buhr.
Risikerer straf mellem 3 og 6 måneders fængsel
På baggrund af den potentielle hadforbrydelse risikerer overfaldsmanden derfor op til seks måneders fængsel.
- Simpel vold får man 40 dage for. Slår man flere gange, risikerer han en straf på mellem tre og seks måneders fængsel, siger Claus Buhr, der forventer at dommen falder allerede senere mandag.
- Voldssager er jo små sager, og det er denne sag også. Det er alene, fordi det er Yahya Hassan, der var offeret, at der er så stor opmærksomhed omkring den, siger DRs retskorrespondent.
Se hele Claus Buhrs, DRs retskorrespondent, vurdering af sagen mod Yahya Hassans overfaldsmand i videoen i toppen af artiklen.