GUIDE Sådan sikrer du forsikringspengene efter Bodil

Skaderne efter stormen Bodil torsdag og stormfloden fredag er fortsat ukendte, men efterhånden som de bliver gjort op, vil trykket stige hos forsikringselskaberne. Med denne guide kan du gøre det lettere for dig selv og dem.

Her er en gavl væltet i Møllegade i Rønne. Ejeren får måske brug for en guide til forskringen. (Foto: © Jens Ørberg, DR)

Torsdag hærgede stormen Bodil og fredag fulgte en stormflod, der har skabt oversvømmelser mange steder i landet.

Læs her hvordan du får eventuelle skader dækket af forsikringen.

Stormskader på bygninger og haveanlæg skal anmeldes på din husforsikring, skader på biler skal anmeldes til bilens kaskoforsikring og oversvømmelse fra hav, fjord, sø eller vandløb er ikke dækket af dine forsikringer, men kan være dækket af Stormflodsordningen.

Hvis du er i tvivl om skadens type, så spørg hos dit forsikringsselskab.

Sådan gør du

Hvor meget stormen har kostet i skader er endnu ukendt, men her er Tryg Forsikrings egne tips til, hvordan du skal sikre dine ejendomme for at få forsikringspenge.

- Gå i gang med at redde dine ting, så snart det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Hvis du ønsker erstatning for ødelagte ting, er det vigtigt, at du gemmer dem.

- Er der sket skade på taget – fx tagsten der er blæst af – skal taget afdækkes for at undgå, der kan trænge vand ind i bygningen. Afdækningen kan normalt gøres ved hjælp af en solid pressening, noget tovværk og nogle lægter, der skrues fast oven på presseningen. Pas dog på med at gå på taget under stormen. Tag eventuelt fat i et skadeservicefirma.

- Er der sket skade på vinduer, så sørg for afdækning med træplader, plastik eller andet materiale, der kan holde vind og vand ude.

- Har man haft vandskader, skal man kontakte sit forsikringsselskab. Inden for to måneder skal man søge om erstatning.

- Har man vand i sit hus, skal man begrænse skaderne så hurtigt man kan.

- Har der været strømsvigt, så tjek din fryser. Flyt eventuelt varer over til venner og bekendte, der har strøm og plads i fryseren.

- Gem kvitteringer for udgifter til evt. afdækning, sikring og nødreparationer

- Tag billeder eller film af skaderne.

- Kontakt dit forsikringsselskab så snart som muligt.

Forvent ventetid og igangsæt skadebegrænsningen

Da mange kan have oplevet skader, så kan der opstå ekstraordinær ventetid på telefonen og efterfølgende på reparationen og opgørelsen af skaderne.

Som forsikringskunde har du pligt til at begrænse skaderne, så de ikke udvikler sig. Gør hvad du kan, f.eks. afdække beskadigede tagflader og ituslåede vinduer med presenninger, plastik og lignende, tømme kældre for vand.

Rimelige udgifter i forbindelse med skadesbegrænsning er dækket af forsikringen selv om du ikke har været i kontakt med forsikringselskabet siden.