2013 bliver rædselsår for boligbyggeriet

Antallet af nybyggede boliger er historisk lavt. Nye tal viser, at man skal helt tilbage til før 2. verdenskrig for at finde så få nybyggede boliger.

Boligbyggeriet er på et historisk lavt niveau. (© DR)

Årene efter finanskrisen har været hårde for den danske byggebranche. Tal fra Dansk Byggeri viser, at der i 2013 kun bliver bygget i omegnen af 9000 boliger.

Det svarer til en fjerdedel af niveauet fra 2006, hvor boligbyggeriet toppede i nyere tid med 36.000 påbegyndte boliger.

- Boligbyggeriet er på et historisk lavt niveau. Vi har ikke haft så lavt et niveau siden 2. verdenskrig, siger Lars Storr-Hansen, administerende direktør i brancheorganisationen Dansk Byggeri.

Det lave boligbyggeri er med til at presse byggebranchen og har medvirket til at store bygge- og entreprenørfirmaer som Pihl & Søn, Myhlenberg og Engsø-gruppen i 2013 er gået konkurs.

København trækker læsset

Mens byggekranerne mange steder i landet står helt stille, er der i de store byer nogen aktivitet inden for boligbyggeriet.

Specielt København oplever i øjeblikket stigende priser på boligmarkedet, som smitter af på aktiviteten i byggesektoren.

- Vi oplever en helt ny energi på boligmarkedet. Vi oplever det i alle vores udviklingsområder som er Ørestad, Sydhavnen og Nordhavn, siger Jens Kramer-Mikkelsen, der er chef for byudviklingsselskabet By og Havn.

København oplever lige nu en befolkningstilvækst på ca. 1000 personer om måneden. Det betyder opførelse af nye boliger bl.a. i Ørestad Syd og Nordhavn, hvor By og Havn lige har solgt den første etape af boligbyggefelter til det fremtidige boligkvarter i Nordhavn kaldet "Århusgadekvarteret".

- Det er gået væsentligt stærkere end forventet. Det er en fantastisk positiv udvikling, som også smitter af på andre områder, siger Jens Kramer-Mikkelsen

Byggeri udenfor storbyer gået i stå

Træerne vokser dog ikke ind i himlen for byggebranchen. Billedet ser nemlig helt anderledes ud i resten af landet.

- Uden for de store byer København, Aarhus og til dels Aalborg og Odense er byggeriet næsten gået helt i stå. På den måde brækker Danmark over, fordi al aktiviteten stort set er koncentreret om de store byer, siger Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri.

Byggeriet reddes i disse år af store anlægsarbejder som fx metroen, opførelsen af de nye supersygehuse og pensionskassernes byggerier. Det er dog ikke en bæredygtig vækst, mener Dansk Byggeri.

Og den private efterspørgsel er så lav, at det både truer byggefirmaerne på kort sigt og væksten på lang sigt, vurderer Lars Storr Hansen.

- Byggeri er lig med vækst. Så når der ikke sker så meget i øjeblikket, kommer der heller ikke vækst fremadrettet, fordi byggebranchen er med til at skabe rammerne for en produktiv vækst og velstandsudvikling i Danmark. Så alle bør være bekymrede, når der ikke bygges nok, siger han.