I 2009, da der sidst blev gennemført en Pisa-test, blev 8,5 procent af de svageste danske elever sorteret fra. I Pisa 2012 var det tal nede på 6,2 procent, erfarer Politiken og det er godt nyt, lyder det fra Undervisningsministeriet.
- Det er væsentligt, at så mange elever som muligt kommer med, så vi rent faktisk får tegnet et billede af den reelle elevgruppe, vi har, siger Elsebeth Aller til Politiken.
Den større andel af deltagere betyder imidlertid dårligere resultater. Sådan siger flere eksperter til Politiken.
- Målet er at få så mange af eleverne med som muligt. Når vi denne gang har godt to procent flere elever med fra bunden af skalaen, kommer vi faktisk til at være to Pisa-point dårligere i vores landsgennemsnit, siger professor Niels Egelund til Politiken.
Udelader stadig mange
Elever, der går på specialskole eller i specialklasse, er på forhånd fritaget fra at blive testet.
Oveni kan den enkelte skoleleder vælge at lade enkelte elever slippe fri, hvis de for eksempel er stærkt ordblinde eller har sociale eller psykiske problemer, der gør, at testen vil stresse dem.
Men op til Pisa 2012-prøverne lagde det danske Pisa-konsortium pres på skolelederne.
Årsagen er, at hvert af de 65 lande, der er med i Pisa-testen, formelt set kun må udelukke højst fem procent af elevmassen ifølge Pisa-reglerne.
Det er en grænse, som Danmark altså stadig overskrider, selv om 2,3 procentpoint flere elever altså nu er kommet med. Til sammenligning sorterer flere andre deltagende lande mindre end to procent af eleverne fra.