Mediejurist: Ministre misbruger offentlighedsloven

Der er imod offentlighedslovens egne bestemmelser, at selskaber som Brobizz og Danske er blevet undtaget, mener mediejurist.

Oluf Jørgensen mener, at ministerierne har misbrugt offentlighedsloven. (Foto: © Scanpix Danmark/NF-)

Justitsministeriet har undtaget 58 statsejede virksomheder fra den kommende offentlighedslov.

Det betyder, at offentligheden ikke kan søge aktindsigt i for eksempel Dong og Danske Spil, selv om der ellers var lagt op til mere åbenhed på det område i den nye lov.

Og det er meget problematisk, mener mediejurist ved Den Danske Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, som selv var med i offentlighedskommissionen.

Han mener, at ministerierne misbruger en paragraf, som giver mulighed for at undtage en virksomhed, hvis de er særligt udsat for konkurrence.

- Kriteriet i lovens bemærkninger er meget snævert formuleret, men det har man valgt at se stort på, så man med løs hånd har undtaget offentligt ejede selskaber, siger Oluf Jørgensen til DR Nyheder.

Ingen konkurrenter

Han peger blandt andet på Brobizz som et eksempel på et selskab, der er blevet undtaget uden nogen ordentlig grund.

- Hvis de overhovedet konkurrere med nogen er det Mols-færgen. Der er jo ikke to faste broforbindelser mellem Sjælland og Fyn, siger Oluf Jørgensen.

- Jeg kan også nævne Statens og Kommunernes Indkøbs Service. De konkurrerer ikke med private virksomheder. De foretager indkøb. Hvis de er i konkurrence med nogen er det offentlige myndigheder, som selv kan indhente tilbud og lave aftaler.

Vigtigt med åbenhed

Derudover har flere af de offentlige virksomheder monopol på deres område, hvilket ifølge Oluf Jørgensen betyder, at for eksempel Danske Spil, som har monopol på lottelotteri ikke kan blive undtaget for offentlighedsloven.

Han mener, at det er vigtigt med offentlig indsigt i de offentligt ejede selskaber.

- Det er et incitament til en effektiv drift. Gennem årene har vi haft dårlige erfaringer med halvoffentlige selskaber, som ikke fungerer så godt.