Kanel indeholder kumarin, der er et naturligt aromastof - men samtidig er det også et giftstof, der er skadeligt for leveren.
Der er to typer kanel: Kassiakanel og ægte kanel. Indholdet af kumarin i kassiakanel er langt højere end i ægte kanel (det hedder også Ceylon kanel), og det indeholder meget lidt kumarin. Derfor bør kassiakanel kun indtages i begrænsede mængder.
Kassiakanel er den mest almindelige kanel i Danmark og bruges industrielt til fremstilling af blandt andet bagværk, desserter, morgenmadsprodukter og te.
Spis ikke store mængder
Moderate mængder af kumarin i kanel anses ikke som sundhedsskadeligt. Men det er sundhedsskadeligt at spise store mængder af kassiakanel.
Mindre skader på leveren mærker man som hovedregel ikke, og eventuelle skader kan forsvinde igen, hvis man holder op med at indtage for meget kumarin.
Små børn er mest udsat
Spiser du store mængder almindelig kassiakanel i din daglige kost, bør du begrænse indtaget eller vælge ægte kanel i stedet.
Specielt udsatte er de helt små børn på et til to år, som regelmæssigt får for eksempel ris-, havre- eller majsgrød med kanelsukker til morgenmad eller mellemmåltid. Et barn på to år kan tåle 0,3 gram kassiakanel dagligt til sin grød, før det kumarin overstiges.
Kilde: Fødevarestyrelsen