Glemt dagbog kan få betydning for retssag mod Solhaven

De anklagedes forsvarsadvokat mener, at nye oplysninger i Solhaven-sagen kan føre til frikendelse på et enkelt anklagepunkt.

En glemt dagbog kan få betydning for et af anklagepunkterne mod de tidligere ansatte på opholdsstedet Solhaven (© DR)

Retssagen mod 12 tidligere ansatte på opholdsstedet Solhaven har taget en uventet drejning.

Sagen blev genoptaget mandag efter en pause på to uger, fordi det konkursramte opholdssted havde udleveret yderligere materiale, som anklagemyndighederne skulle gennemgå.

Blandt det nye materiale er en dagbog, hvor de ansatte noterede magtanvendelser og episoder på Solhaven.

De ansattes forsvarer Henrik Garlik mener, at det første anklagepunkt, der omhandler vold og mishandling af en anbragt dreng, kan falde på grund af de nye oplysninger.

- Episoden i anklagepunktet skulle ifølge anklageskriftet have fundet sted i august 2005, men dagbogen viser nu, at episoden fandt sted i marts 2005, fortæller forsvarer Henrik Garlik til DR Nyheder.

75 anklagepunkter

Solhaven er et opholdssted i Farsø i Nordjylland, der har flere afdelinger i byen og den nærmeste omegn.

De 12 tidligere ansatte er tiltalt for at have udøvet vold mod flere end 21 anbragte unge på stedet. Anklagepunktet indeholder 75 punkter, men ifølge Henrik Garlik bør det første anklagepunkt falde på grund af de nye oplysninger.

- Jeg mener, at det er for sent for anklagemyndigheden at ændre anklagepunktet, siger han og fortæller, at det i sidste ende kan betyde en frifindelse:

- I forbindelse med efterforskningen skal politiet været i stand til at klarlæge et muligt gerningstidspunkt, og det har de tilsyneladende ikke her. Hvis jeg får medhold i, at man ikke kan berigtige det her anklageskrift, så kan det betyde, at der skal ske frifindelse, siger Henrik Garlik og henviser til retsplejeloven.

Næppe frikendelse

Anklageren i sagen, Lene Lentz, mener dog ikke, at de nye oplysninger vil resultere i en frifindelse.

- Det er næppe på grund af tid og sted, at man frifinder, for så længe oplysningerne om tid og sted er blevet gennemgået i retten kan retten tage den ændring med i betragtning, siger anklager Lene Lentz

Hvorfor har I ikke brugt det her materiale tidligere?

- I foråret bad vi Solhaven om papirer på de forudrettede og der fik vi at vide, at der ikke var materiale, men vi fandt det hos kurator, og så blev vi nødt til at få det gennemgået.

Slag i hovedet

Det første anklagepunkt handler om en dreng, som ifølge anklagerne fik knytnæveslag i hovedet og nyreregionen, hvorefter han blev kastet ned på sengen, så den gik i stykker.

Efterfølgende skulle de tre tiltalte ifølge anklageskriftet have ført drengen ud i en brusekabine og tændt for det kolde vand.