98.000 fejl rammer patienter hvert år

På bare ét år er antallet af livstruende fejl i behandlingen af patienter i kommunerne fordoblet. Vi modtager for syge patienter, siger Dansk Sygeplejeråd.

Det er alt fra fejlmedicinering til glemte patienter, der hvert år rammer 98.000 danske syge i kommunerne. Sygeplejerskerne har for travlt, siger Dansk Sygeplejeråd.

De seneste dage har DR Nyheder fortalt historie på historie om livstruende fejl på landets sygehuse, men det er langt fra det eneste sted, hvor syge danskere bliver fejlbehandlet.

Også ude i kommunerne sker der hvert år tusindvis af fejl, som kan være livstruende for patienterne.

268 patienter fejlbehandles hver dag

I 2011 blev der indberettet 44.000 såkaldt 'utilsigtede hændelser' i kommunerne, hvor patienters helbred kom i fare på grund af fejl fra personalet.

Sidste år var det tal steget til 98.000 - altså en fordobling i antallet af indberettede behandlingsfejl på bare ét år.

Det svarer til, at syge danskere hver eneste dag udsættes for mere end 268 fejl i behandlingen af de selvsamme mennesker, der skulle passe på dem. Af de 268 fejl vurderes mindst fire daglige fejl at være direkte livstruende eller farlige.

Syge patienter udskrives for tidligt

Dermed begår landets kommunale sygeplejersker dobbelt så mange fejl, som der bliver begået på landets sygehuse.

Ifølge Dansk Sygeplejeråd skyldes den eksplosive udvikling, at syge patienter sendes for tidligt hjem fra hospitalerne.

- Det er mange typer patienter, som kommer hjem med store sår, som skal behandles og plejes, siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grethe Christensen.

Sygeplejersker løber for stærkt

Det betyder, at sygeplejerskerne i kommunerne har fået mere travlt, da de mange patienter kræver meget mere pleje nu end de gjorde før.

Samtidig er der ikke kommet ekstra personale, og det betyder at sygeplejerskerne skal løbe ekstra stærkt.

- Vi kan se, at sygeplejerskerne ude i kommunerne har et voldsomt højt arbejdspres og at fejlene helt naturligt kommer i forlængelse af det.

Patienter udskrives efter fire dage

I 1930 var en gennemsnitspatient på de danske sygehuse indlagt i en måned. Nu til dags ryger patienterne i gennemsnit ud efter fire dage på hospitalet.

Det gør Danmark til et af de lande i Europa, hvor sygehuspatienter udskrives hurtigst.

Har du oplevet at blive fejlbehandlet af din kommunale sygeplejerske eller sundhedshjælper? Så skriv til DR Nyheder på hospital@dr.dk og fortæl din historie.