Hver femte sygeplejerske overvejer at forlade branchen, fordi hun eller han ikke kan stå inde for patientsikkerheden.
Det viser en rundspørge, som Dansk Sygeplejeråd har lavet i samarbejde med DR Nyheder. Her har lidt over 1000 af landets sygeplejersker uden ledelsesansvar deltaget.
Og tallet er alarmerende, mener formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.
- Det er foruroligende, og det tænder de store advarselslamper, siger hun og forklarer, at det er det samme mønster, der har tegnet sig i de seneste undersøgelser om arbejdsmiljøet.
- Men det er også et udtryk for, at vi har en høj stolthed i faget, og at sygeplejersker i hverdagen er meget bekymret, hvis de ikke kan levere den faglighed, som de ved, at de er i stand til at levere, hvis de havde mere tid, siger hun.
- Dedikerede medarbejdere
Rundspørgen viser også, at 64 procent på trods af travlhed af de adspurgte ikke ønsker at forlade branchen.
Det tal er også udtryk for en dedikation fra sygeplejerskernes side, og at sygeplejerskerne på trods af travlhed stadig er glade for deres arbejde, mener Grete Christensen.
- De har hjertet med på arbejde hver eneste dag. De er meget dedikerede til faget, og de er stolte, når de får lov til at udføre sygepleje på den gode måde, siger Grete Christensen.
Går ud over patienternes sikkerhed
I den rundspørge, Dansk Sygeplejeråd har lavet sammen med DR Nyheder, svarer fire ud af 10 af de omkring 1000 sygeplejersker, der har deltaget, at deres arbejdsdag er så travl, at det går ud over patienternes sikkerhed.
- Det er bekymrende og dybt alarmerende, når så mange sætter ord på, at det de laver i hverdagen giver en risiko for patienternes sikkerhed, siger Grete Christensen og fortæller, at hun ofte høre historier fra sygeplejersker, om at de ikke har haft tid til det, de godt ved, at de skal.
- Det kan for eksempel være, at en patient har ligget for længe med en ble, eller at medicinen er blevet givet for sent, fordi de simpelthen ikke har haft tid nok, siger hun.
Lidt over halvdelen af de adspurgte læger svarer det samme i en rundspørge, som DR har lavet i samarbejde med Yngre Læger.
Danske Regioner: Vi skal undgå stress-situationerne
Hos Danske Regioner tager formand for Sundhedsudvalget, Ulla Astman, problemet alvorligt, fortæller hun til DR Nyheder.
- Det er et udtryk for, at der er noget vi skal kigge på og vi skal tage det meget alvorligt. Det er en ledelsesopgave i hver enkelt region, og jeg vil sætte mig e d sammen med min ledelse og høre, hvordan vi kan undgå de stress-situtioner, som kan få alvorlige konsekvenser for patienterne, siger hun