En vred kritik mod hospitaler: Nogen må jo råbe op

Nu bliver der rettet et voldsom angreb på hele indsatsen mod sikkerheden for de danske patienter.

Udgiver Erik Rasmussen har selv fået en infektion af under en operation. Derfor har han lavet det, som han selv kalder et anklageskrift mod danske sygehuse. (© DR)

Hvorfor bliver hver anden patient skadet på sygehuset? Hvorfor bliver patienter ofre for utilsigtede dødsfald? Og hvorfor accepterer vi det?

De spørgsmål rejser Erik Rasmussen, der er direktør for Nyhedsmagasinet og tænketanken Mandag Morgen - et mediehus, der i årevis har præget den offentlige debat.

- Nogen må jo råbe op. Men er det sådan, at man skal være ved at dø for at skabe opmærksomhed omkring noget, som mange dør af, siger Erik Rasmussen og fortsætter:

- Jeg er vred, og jeg er frustreret, for når man har været i en situation, hvor man har været ved at dø, så bliver man både vred og indigneret, siger Erik Rasmussen.

Var lige ved at dø

Hans vrede opstod sidste år, efter han blev opereret for en simpel blærebetændelse. Men operationen gik galt, og han endte i respirator med en livstruende blodforgiftning.

- Et par dage efter operationen blev min tilstand forværret, og mine organer satte ud, hvilket betyder, at ens liv hænger i en tynd tråd, så jeg blev lagt i respirator, fortæller han.

Hans familie blev tilkaldt med den besked, at de ikke skulle regne med, at han overlevede, fortæller han.

- Men jeg blev opereret, og jeg overlevede med nød og næppe, siger han.

Begyndte at undersøge

Efter operationen skulle Erik Rasmussen igennem en længere genoptræning. Og her begyndte han at tænke, fortæller han.

- Det var et wake up-call. Jeg begyndte at tænke over, hvad der var skyld i, at jeg havnede i den situation. Jeg tænkte over, om jeg var den eneste, eller om der var andre, som også oplevede det, fortæller han.

På grund af sin egen oplevelse begyndte Erik Rasmussen at undersøge, hvor mange gange det sker, at hospitalet begår fejl, som sætter patienternes liv i fare.

Endt i et "anklageskrift"

- Jo mere jeg læste, og jo mere jeg gravede mig ned i det, jo mere indigneret og vred blev jeg over det. Jeg tænkte på, at det ikke kunne være rigtigt, at så stort et problem ikke er blevet taget alvorligt, siger han.

Hans interesse og research er nu endt med det, som han selv kalder et anklageskrift mod de danske hospitaler.

Anklageskriftet udgiver han i på tænketanken Mandag Morgens hjemmeside.

DR Nyheder sætter fokus på patientsikkerhed. Vil du dele en oplevelse eller viden med os? Så skriv til hospital@dr.dk