Sundhedsstyrelsen holder øje med syrisk polio

WHO frygter et polioudbrud i Syrien. Syriske børn i Danmark kan blive vaccineret.

18 børn under to år frygtes smittet med poliovirus i Syrien (Arkivbillede) (© Scanpix)

Danske sundhedsmyndigheder er klar til at rykke ud med poliovacciner til de syriske børn, der nu opholder sig i Danmark, hvis det viser sig, at den frygtede sygdom er brudt ud i Syrien.

Men sundhedsmyndighederne afventer WHOs endelige diagnose, før man beslutter, hvilke foranstaltninger, man skal tage.

Der er kommet omkring 900 flygtninge fra Syrien til Danmark indtil nu i 2013.

18 børn har poliosymptomer

Siden begyndelsen af oktober 2013 har man set symptomer på polio - børnelammelse - hos 22 personer i Syrien. De 18 er børn under to år.

Det oplyser European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Undersøgelser fra Syriens nationale referencelaboratorium tyder på, at der er tale om et poliovirus, men man afventer fortsat at få dette endeligt bekræftet fra WHO.

Krig har gjort det svært

Syrien vaccinerer mod polio i børnevaccinationsprogrammet og Syriens børnevaccinationsprogram var, frem til krigens udbrud, velfungerende med en høj dækningsgrad på over 95 procent.

Men på grund af krigen har dækningsgraden ikke kunne opretholdes de seneste år.

Danmark har vaccineret mod polio siden 1955, og vaccination indgår fortsat i det danske vaccinationsprogram for børn i alderen tre, fem og 12 måneder samt i fem-års alderen.

Har man fuldført det danske vaccinationsprogram, har man livslang beskyttelse mod polio.

Har næsten været udryddet

Polio er en smitsom sygdom, som skyldes poliovirus. Sygdommen smitter fra person til person enten via afføringen eller ved dråbeinfektion. God håndhygiejne og god hygiejne i forbindelse med bleskift og toiletbesøg er vigtigt.

En poliovirus-infektion forløber i de fleste tilfælde symptomfrit eller med milde, ukarakteristiske symptomer som feber eller ondt i halsen, men den kan også forårsage meningitis, lammelser og dødsfald.

Cirka én ud 200 poliovirus-infektioner fører til varige lammelser.

WHO har siden 1988 haft som mål at udrydde sygdommen helt, og antallet af tilfælde er på verdensplan faldet fra 350.000 tilfælde i 1988 til 193 tilfælde i 2012.

Polio har ikke været diagnosticeret i Syrien siden 1999. Europa har været erklæret poliofrit de sidste ti år, og det sidste poliotilfælde blev diagnosticeret i Danmark i 1983.

/ritzau/