Sådan kan du bruge nye regler for behandling i udlandet

Når du fra fredag kan blive behandlet i et andet EU-land, er det en god idé at kontakte en patientvejleder, inden du bliver behandlet i udlandet.

Når du fra fredag kan blive behandlet i et andet EU-land, er det en god idé at kontakte en patientvejleder, inden du bliver behandlet i udlandet. (© Iris)

Fra fredag kan gå til lægen i Hamburg eller få knæet opereret i Amsterdam. Det det nye EU-direktiv, som træder i kraft. Som patient får du en række nye og bedre rettigheder til at søge og få refunderet behandling på tværs af EU's grænser.

Men der er en række forhold, du skal være opmærksompå. Det siger specialkonsulent i sygehusplanlægning i Region Sjælland, Karin Scroczynski til DR Nyheder:

Henvisning

Du skal først og fremmest have en henvisning til behandling. Desuden er der nogle behandlinger, de mere specialiserede, som kræver en forhåndsgodkendelse af din region. Det kan for eksempel være, hvis du ønsker en fedmeoperation i et andet EU-land.

Klager og erstatning

Når du vælger behandling i et andet land, skal du være klar over, at det danske klage- og erstatningssystem ikke gælder. Det gør kun lovgivningen i det pågældende land. Det er dit ansvar at sikre dig, at det valgte land har både et klage- og erstatningssystem, hvis noget går galt under behandlingen, understreger Karin Scroczynski.

Brug patientvejlederen

Hver region har patientvejledere, hvis opgaver er at oplyse og vejlede patienter i Danmark, der ønsker at blive behandlet i et af de andre EU-lande.

Betaling

Du skal være opmærksom på, at du får dækket de udgifter som en tilsvarende eller lignende behandling herhjemme. Det kan patientvejlederen også oplyse mere om.

Der er endnu ingen guider til de patienter, som søger udenlands for at blive behandlet. Karin Scroczynski siger, at inden nytår vil der mere information på nettet:

- Regionerne vil sammen lave noget oplysning og Det Internationale Sygesikringskontor har også noget på vej i slutningen af 2013.

Fakta om behandling i udlandet

Når EUs direktiv om patientmobilitet træder i kraft, fredag, kan patienter få dækket eller - eller få tilskud til - behandlinger og medicin, efter samme regler som herhjemme. Det gælder behandlinger til:

- Praktiserende læge*

- Speciallæge

- Tandlæge

- Medicin på recept*

- Kiropraktor

- Fysioterapeut

Psykolog

Børne- og ungdomstandpleje

Hjemmesygepleje*

Gratis genoptræning uden for sygehus

Behandling for alkohol- eller stofmisbrug*

Behandlinger mærket med * har patienter ikke kunne få dækket tidligere. Fordi den danske lovgivning endnu ikke er på plads, kan du først få refunderet dine regninger efter 1. januar 2014. Men retten til refusion gælder fra 25. oktober, når direktivet træder i kraft.

Hvis du skal have dækket en behandling på et sygehus med indlæggelse mindst én nat, skal din region først give en forhåndsgodkendelse.

Kilde: Sundhedsministeriet