På trods af, at patientsikkerheden har været på dagsordenen i over ti år, er der fortsat patienter, der dagligt bliver skadet eller dør på grund af fejl og skader, som kunne være undgået.
Sådan lyder det fra flere eksperter, som DR Nyheder har talt med, på baggrund af en ny analyse, der udkommer på mandag fra tænketanken Mandag Morgen.
- Det er desværre et stort problem. Hvis vi taler om et dødsfald, der kunne være forebygget, er vores skøn, at det drejer sig om mellem 1.000 og 2.000 af de 30.000, der dør på hospitaler i dag, siger Beth Lilja, der er direktør i Dansk Patientsikkerhed.
Så 1.000 til 2.000 kunne være reddet, hvis man gjorde tingene på en anden måde?
- Det er vores bedste vurdering, ja.
Smittes med alvorlige infektioner
Et af problemerne er, at der stadig er alt for mange patienter, der smittes med alvorlige infektioner, når de er indlagt.
En ny rapport fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed på baggrund af tal fra Statens Seruminstitut viser, at knap hver tiende patient smittes med en infektion, mens de er indlagt på sygehuset. Et tal, der angiveligt har ligget konstant i ti år.
- Det fortæller mig, at vi i sundhedsvæsenet ikke er gode nok til at forbedre os hurtigt nok, siger hun.
Patientombuddet: Det er skuffende
Hver gang en patient bliver skadet på et dansk sygehus, har personalet pligt til at rapportere det til Patientombuddet. Og heller ikke hos Patientombuddet, mener overlæge Jørgen Hansen, at indsatsen for patientsikkerheden har givet det forventede resultat.
- Efter 10 år med patientsikkerhedsarbejde i Danmark er det lidt skuffende, at der er områder af sundhedsvæsnet, hvor vi ikke er kommet længere, siger Jørgen Hansen fra Patientombuddet.
For selvom Jørgen Hansen er meget tilfreds med, at Patientombuddet hvert år får tusindvis af rapporter om fejl og skader, som ofte kunne undgås, så er han skuffet over, at mange af de samme alvorlige fejl gentager sig ude på sygehusene.
- Jeg mener ikke, at vi kan blive ved med at skade tusindvis af patienter, når vi faktisk har metode og viden til at undgå det, siger Jørgen Hansen.
Dødeligheden falder generelt
Søndag kom det i Politiken frem, at dødeligheden generelt er faldet. Det viser de såkaldte HSMR-tal. Problemet er bare, at tallene ikke fortæller noget om, hvorfor dødeligheden falder.
Et fald i dødeligheden kan lige så godt skyldes et hav af andre faktorer - for eksempel at kræftbehandlingen er blevet bedre, forklarer overlæge Mette Nørregaard, der er ansvarlig for beregningen med HSMR-tallene i Danmark og overlæge på Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Århus Universitet.
- Man kan ikke bruge HSMR-tallen til at sige noget om sikkerheden. Der er ingen tal, der viser hvor mange der dør af skader og fejl. Heller ikke, om problemet er stigende eller faldende siger hun.
Selvom interesseorganisationen Dansk Selskab for Patientsikkerhed mener, at der sker forbedringer flere steder i sundhedsvæsenet, så skønner man altså, at der stadig er 1.000 til 2.000 danskere, der dør på sygehusene, selvom det kunne være undgået. Det er altså op til 11 gange så mange, som der døde i trafikken sidste år.
- Det er sådan, at der dagligt er patienter, der kommer unødigt til skade i mødet med sundhedssvæsenet, siger direktør Beth Lilja.
DR Nyheder sætter fokus på patientsikkerhed. Vil du dele en oplevelse eller viden med os? Så skriv til hospital@dr.dk