Fjernvarmeværkerne mener, at de høje afgifter på naturgas er årsag til, at der er så stor forskel på, hvor meget forbrugerne skal betale for fjernvarmen.
Og det er en del af forklaringen, erkender klima- og energiminister Martin Lidegaard, som lover at kigge på afgifterne.
Forskellen på at få fjernvarme fra det billigste eller det dyreste fjernvarmeværk er 29.000 kroner om året, hvis man skal have opvarmet et hus på 130 kvadratmeter. Det fremgår af en rapport fra Energistyrelsen.
Kan ikke forklares
- Der er gode forklaringer på, hvorfor der er så stor forskel på fjernvarmepriserne, men der er også forskelle, som ikke kan forklares. Nogle er bedre til det administrative, nogle er mere effektive og nogle har fundet nye måder at gøre tingene på, siger Martin Lidegaard.
- Derfor inviteres hele branchen til at måle effektiviteten på værkerne for at se, hvem der er gode og dårlige - og hvorfor. De skal lære af hinanden, så alle kan blive bedre, og forbrugerne kan få billigere strøm og så der evt. kan blive tale om eksport, siger ministeren.
Flere værker er tvunget til at bruge naturgas, som er blevet meget dyrere at bruge på grund af afgifter.
Afviser frit brænselsvalg
Regeringen afviser stadig at lade alle værker selv vælge, hvilken form for brændsel de vil bruge, for det mener regeringen ikke er ansvarligt. Men afgifterne skal der kigges på.
- Vi er i fuld gang med at kigge på alle afgifter og tilskud i energibranchen, og jeg vil ikke udelukke, at der kan justeres på dem, siger Martin Lidegaard.