Kokkeelev: Latterligt der ikke er prestige i erhvervsskoler

Halvdelen af os mener ikke, at der er nogen anseelse forbundet med erhvervsuddannelser. Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for DR

- Jeg vil bare gerne have en uddannelse, selv om jeg ikke er så god til det boglige. Jeg foretrækker at bruge mine hænder, siger Daniel Mikkelsen (© Scanpix- Iris)

Erhvervsuddannelserne er i hård modvind. Kun hver femte af de unge starter på dem - og over halvdelen af dem dropper ud igen, inden de når svendeprøven. Det er heller ikke fryd og gammen, når man er godt i gang med at læse til for eksempel tømrer eller elektriker - over 11.500 mangler en praktikplads.

Og vi fortsætter med de sløje tal. En rundspørge, som Epinion har lavet for DR Nyheder viser, at kun 16 procent af os mener, der er prestige i at gå på en erhvervsuddannelse. Til gengæld mener 49 procent, at de gymnasiale uddannelser er forbundet med prestige.

- Det synes jeg er latterligt, siger Daniel Mikkelsen, der er ved at uddanne sig til kok på en erhvervsskole på Nykøbing Falster.

- Jeg vil bare gerne have en uddannelse, selv om jeg ikke er så god til det boglige. Jeg foretrækker at bruge mine hænder.

Giver ingen mening i en krisetid

Daniel Mikkelsen bliver bakket op af Mads Rud Morthorst. Han er i gang med at uddanne sig til bådmekaniker.

- Der er hestekræfter, og jeg kommer ud i naturen, siger han veltilfreds om sit valg. For han begriber heller ikke, hvorfor halvdelen af de spurgte ikke mener, at en erhvervsuddannelse er forbundet med nogen form for anseelse.

Prestige giver ingen mening i en tid med krise og arbejdsløshed, mener han.

- For mig betyder det ingenting, at jeg får sorte hænder.

Flere udfordringer til de dygtige, tak

Erhvervsskolerne er i øjeblikket et af de hotteste politiske emner. I fremtiden skal en tredjedel af de unge søge ind på dem, og så skal man mindst have fået karakteren 2 i dansk og matematik ved folkeskolens afgangsprøve for at komme ind. Og så skal det også både være cool og attraktivt at gå på en erhvervsskole, lyder det fra regeringen.

Men har et ønske mere: Nemlig flere udfordringer til de dygtigste elever.

- Toppen af klassen skal også hjælpes op på et højere niveau i stedet for bare sidde og vente på, at resten af klassen skal blive færdige, siger han.

I denne uge sætter P3 fokus på manglen på praktikpladser under titlen 'Lærepladser Til Alle'. Fra mandag til fredag rejser P3 rundt i hele landet og sender tre timers direkte formiddagsradio fra klokken 9 til 12 på forskellige erhvervsskoler - og forhåbentlig skaffer de lærlingepladser til mange af de 11.500 unge, der lige nu står og mangler.