Konservative kalder ny brændeafgift vanvittig og bakker ud af aftale

Ny brændeafgift vil ramme skævt og skabe et administrativt ragnarok. Derfor nedlægger konservative veto mod afgiften.

Prisen på brænde vil stige, når den nye brændeafgift træder i kraft. (© colourbox)

De konservative kalder ny afgift på brænde for vanvittig og forudser, at den vil skabe et administrativt helvede.

Derfor har partiet valgt at nedlægge veto mod den kommende afgift på brænde, selvom partiet sidste år var med til at sige ja til aftalen.

- Der er en lang række administrative ting, der vil skabe et ragnarok. Derfor nedlægger vi veto og beder regeringen om at komme med en ny model, siger Mike Legarth, energi- og finansordfører for de konservative, til DR2 Nyheder.

Vetoet betyder, at partiet spærrer for, at brændeafgiften kan vedtages. Hvis de andre partier bag forliget, vedtager afgiften alligevel, vil de konservative opsige forliget, og det betyder, at afgiften først kan vedtages ved næste valg.

- Vanvittig model

Det er modellen, afgiften skal administreres efter, som de konservative er utilfredse med. Modellen vil for eksempel betyde, at danskere skal dokumentere, hvis de køber eller samler træ til andre formål end opvarmning - og derfor ikke skal betale afgift.

Det kan for eksempel være, hvis de skal bruge brænde til et havehegn eller til træpiller til strøelse under heste, skriver Jyllands-Posten.

Dokumentationen skal foregå ved, at man sender et foto af hegnet eller hesten ind til Skat, der så skal vurdere, om man kan blive frataget for afgiften.

Mere handel i Tyskland

Udover administrativt bøvl frygter de konservative, at afgiften vil føre til, at flere danskere vil skaffe deres brænde på den anden side af grænsen.

- Den udmyntning, som ministeriet har lavet, betyder, at det nu kan betale sig at køre til Tyskland og hente træpillerne, fordi man der ikke har en forsyningssikkerhedafgift, siger Mike Legarth.

DF og Venstre også bekymrede

Både Venstre og Dansk Folkeparti er også bekymrede for modellen for, hvordan den nye brændeafgift skal kræves ind.

- Brændeafgiften ser ud til at stride mod almindelig sund fornuft, og vi forsøger at ændre det, siger Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, til Jyllands-Posten.

Hverken Venstre eller Dansk Folkeparti er dog endnu ikke klar til at trække vetokortet som de konservative.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) maner forligskredsen bag energiaftalen til besindelse.

- Jeg kan sagtens forstå, at almindelige danskere kan undre sig over indførelsen af en ny kompliceret afgift, men man skal huske, at afgiften finansierer den meget grønne energiaftale, skriver han i en mail til Jyllands-Posten.