Cafebesøg: Hver tredje dansker undgår personer med handicap

Antoniett Vebel Pharao har altid meget plads på cafeén, når hun går i byen med handicappede venner.

Det står skidt til med danskernes forhold til personer med handicap.

Mere end en tredjedel af danskerne siger, at de på en café ville vælge et bord på afstand fra udviklingshæmmede eller personer med spastisk lammelse.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Userneeds for Socialstyrelsen.

Jeg er et normalt menneske

En af de personer, der har oplevet danskernes angst for mennesker med handicap på egen hånd er 24-årige Antoniett Vebel Pharao, der fik konstateret muskelsvind som 11-årig og sidder i kørestol i dag.

- Når jeg mødes med andre, der har muskelsvind i byen, holder folk sig typisk to-tre skridt væk, og vi har tit et helt bord for os selv. Men jeg tror lige så meget, det er, fordi folk er bange for, om de må sætte sig tæt på os, siger Antoniett Vebel Pharao, som til daglig læser Uddannelsesvidenskab på Aarhus Universitet.

Hendes oplevelse er, at folk som regel glemmer hendes handicap, så snart de snakker med hende.

- Når man er kommet gennem den barriere, så er man ikke længere handicappet, så er man bare Antoniett.

Værre for sindslidende

Mens de fysisk handicappede må affinde sig med, at hver tredje dansker ikke ønsker deres selskab, står det endnu værre til for de sindslidende. Næsten hver anden dansker siger ifølge undersøgelsen, at de ville sætte sig på afstand af en person, som er synligt sindslidende.

Antoniett Vebel Pharao kan godt forstå, at nogen vælger at holde afstand til handicappede, hvis de er nervøse for, at personen ikke kan styre sig. Men ellers kan hun ikke se nogen grund til at undgå for eksempel sindslidende personer.

- Det er forfærdeligt, at folk vælger at sætte sig lang væk, for der er jo ikke noget anderledes ved dem, end at der er nogle signaler til hjernen, som ikke lige fungerer. Ellers er de jo lige så meget mennesker som alle andre.

Et nyt syn på handicappede

Hun håber derfor, at en ny kampagne fra Socialstyrelsens kan give danskerne et nyt syn på handicappede personer som fuldgyldige medlemmer af samfundet.

- Jeg vil bare gerne ses som et menneske og ikke som en pige i en kørestol. Jeg ved godt, at jeg ikke kan blive tømrer og bygge et hus, men hvis jeg kan bruge mine talegaver til at udrette noget i samfundet, er det jo også en succes.

Der findes ingen præcise tal for, hvor mange mennesker med handicap, der er i Danmark. Men ifølge den seneste optælling fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd lever godt 17 procent af alle danskere mellem 15 og 74 år med et handicap.

Med kampagnen 'Det er IKKE et handicap' sætter Socialstyrelsen sammen med DR i de kommende dage fokus på personer med handicaps rettigheder både på nettet og tv. Følg blandt andet med på DR Ultra imorgen kl 19.05 i 'Store NØRD'.